Emoties bij uitreiking 16 nieuwe Michelin-sterren: ‘Er zit altijd spanning omheen’
De Nederlandse gastronomie is top, zo concludeert Michelin na de uitreiking van de sterren vanmiddag. Tien restaurants kregen voor het eerst één ster, drie restaurants kregen een tweede ster. Daarnaast deelden de inspecteurs drie groene sterren uit en zestien Bib Gourmands.
Voor Jonnie Boer en Thérèse Boer zou het zo langzamerhand gesneden koek moeten zijn: opnieuw kreeg De Librije in Zwolle de hoogste eer toegezwaaid door Michelin. Een jaar lang mag het restaurant trots zijn op de drie sterren die de gastronomische experts hen gunnen. ,,Ik ben altijd emotioneel”, zei Thérèse Boer na afloop. ,,Zo mooi om te zien, al die jonge mensen. En we zijn altijd weer zenuwachtig als we hiernaartoe rijden.”
,,Het is een rare tijd geweest”, zei Boer na afloop van de ceremonie vanmiddag. Zijn restaurant De Librije en Inter Scaldes in Kruiningen staan aan de absolute top van culinair Nederland. ,,Daarom is het zo leuk dat we er weer zijn.” Er zijn in de hele wereld slechts 137 restaurants die drie sterren hebben.
Michelin neemt dit jaar 520 restaurants op in de gids, waaronder 117 Michelinsterren, 112 Bib Gourmand-restaurants (waar je lekker kunt eten voor een fijne prijs) en 11 groene sterren. ,,Talent komt bovendrijven", zo meldt de organisatie bij de lijst. ,,De volharding en inzet van de chefs, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij de afgelopen twee jaar te werk zijn moeten gaan, is een mooi voorbeeld van de veerkracht en het succes van de Nederlandse gastronomie.”
Bekijk in deze kaart welke restaurants één of meerdere Michelinsterren hebben:
Restaurants met 2 sterren
De restaurants die twee sterren kregen, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, restaurant Flore (Amsterdam) en restaurant Julemont in Wittem. Volgens Michelin is Emile van der Staak ‘een visionair die de microseizoenen tot leven brengt dankzij een ragfijne techniek en intrigerende creativiteit. Zijn botanische gastronomie is een emotioneel verhaal, een beschrijving die u ook gerust kan toekennen aan restaurant Flore (Amsterdam) van Bas van Kranen.’
Over De Nieuwe Winkel zegt Michelin verder: ,,We zijn onder de indruk van de smaken, de technieken en de creativiteit van de chef. Deze chef-kok staat aan het begin van een reis en is een iemand met een enorm potentieel.’’ Emile van der Staak nam zelf de twee sterren in ontvangst. ,,We zijn een praktisch veganistisch restaurant. Het gaat in de gastronomie om smaak en dat kan met planten. De botanische gastronomie, ik introduceer het nu hier. Laten we daar samen voor gaan, doe mee en haal me in. Laten we het samen doen, want het is de enige manier.”
Van Kranen heeft een ‘uitermate boeiende en originele aanpak van de natuur', aldus de experts. Hij legt de nadruk op groenten en lokale producten. ‘De zoektocht naar duurzame oplossingen voedt zijn creativiteit en heeft een zeer zuivere kookstijl tot stand gebracht. Chef Bas van Kranen heeft vandaag het zelfvertrouwen om te koken zoals hij dat wil.’
Restaurant Julemont in Wittem is het charmante restaurant van Château Wittem. Dat ‘dompelt gasten onder in een wereld van moderne luxe en klasse', aldus Michelin. ‘Guido Braeken sublimeert producten van buitengewone kwaliteit. Hij levert culinair maatwerk met jeugdige uitbundigheid.’ ,,Waanzin", reageert Braeken toen hij zijn witte Michelin-buis mocht aantrekken met twee sterren erop.
Restaurants met 1 ster
In totaal kregen tien restaurant voor het eerst een ster: De Juwelier, Zoldering, Lars Amsterdam, De Kas uit Amsterdam. Daarnaast: Vigor in Vught, Alma in Oisterwijk, ’t Ganzenest in Rijswijk (staat hoog in de ranking van de Gouden Pollepel van AD, Noor in Hoogkerk, Atelier in Gulpen, Pikaar in Hilvarenbeek.
Lars Scharp van Lars Amsterdam vindt het 'echt zo onwerkelijk’, meldt hij via Whatsapp. ,,Ik ben zo blij en zo trots op ons team! Zonder het team geen ster. En natuurlijk ontzettend trots op mijn vrouw Floor Wiggers en mijn keukenchef en rechterhand Mitchell van Alphen.” Wiggers is mede-eigenaar van het restaurant en maitre d’ van het restaurant.
De groene sterren (restaurants die zich inzetten voor een duurzamere gastronomie) gaan naar Flore, Héron in Utrecht en Triptyque (Wateringen) van Niven Kunst. Chef-kok van De Juwelier in Amsterdam Yoran Jacobi werd ook uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar. ,,Het is wel een hele hoop in een keer”, gaf hij toe. De award voor beste sommelier van het jaar ging naar Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk, het restaurant dat eveneens een eerste ster in de wacht sleepte.
Vervallen sterren
Bij de uitreiking zijn ook teleurstellingen te verwerken, namelijk bij de restaurants die sterren verliezen. In 2019 waren dat er 10, in 2020 en 2021 waren dat er telkens 6. Dit jaar raakten 8 een ster kwijt:
- Bord’Eau (Amsterdam)
- Vermeer (Amsterdam)
- Soigné (Bussum)
- Basiliek (Harderwijk)
- Posthoorn (Monnickendam)
- De Loohoeve (Schoonloo)
- Valuas (Venlo)
- OONIVOO (Uden)
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
Wat Eten We Vandaag: Mexicaans garnalenpannetje
De Mexicaanse keuken, wie is er niet dol op? Vandaag gaan we voor een Mexicaans visgerecht. Een garnalenpannetje met veel groenten, geserveerd met tortillawraps. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Wat Eten We Vandaag: Paella met gegrilde groenten en olijven
Paella vindt zijn oorsprong in de omgeving van Valencia en wordt daar ook wel Paella Valenciana genoemd. Met de ingrediënten van paella kun je eindeloos variëren. Vis, vlees, groenten of een mix daarvan. Wij gaan in dit recept voor een vegetarische variant met gegrilde groenten en zwarte olijven. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Wat Eten We Vandaag: Rabarbercake met ricotta en amandelschaafsel
-
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Michelin deelt weer sterren uit: dit zijn de trends die inspecteurs signaleren in toprestaurants
Als je het Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens vraagt, mogen we in ons land niet mopperen over onze culinaire talenten. ‘Er zitten leuke surprises bij’, verklapt hij alvast over de online gids die komende maandag uitkomt. -
Wat Eten We Vandaag: Flammkuchen met schelvis
Flammkuchen is het Duitse antwoord op de Italiaanse pizza. Het grote verschil is dat je pizzadeeg maakt met gist en flammkuchendeeg zónder gist. Ideaal, want dit betekent dat flammkuchendeeg niet urenlang hoeft te rijzen. Rol je zelfgemaakte deeg flinterdun uit, zodat het lekker krokant wordt wanneer je het bakt in de oven.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer