Elke dag vlees op het bord? ‘Niet meer van deze tijd’
Bijna zes op de tien Nederlanders beschouwen zichzelf als vleeseter. Maar een net zo grote groep zegt zich bewust te zijn van de klimaatimpact van vleesconsumptie en denkt dat minder vlees eten de norm wordt. Bijna de helft is het eens met de stelling dat ‘elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is’.
Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu. Van de ruim duizend mensen die onderzoeksbureau Kien heeft ondervraagd, eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees. Zo'n 2 procent van de ondervraagden is vegetariër, een even grote groep noemt zichzelf pescotariër (geen vlees, wel vis) en minder dan 1 procent is veganist.
Volgens de onderzoekers is de online ondervraagde groep representatief voor de Nederlandse bevolking. De gemiddelde Nederlander eet nog altijd zo'n 40 kilo vlees per jaar, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de Wageningen Universiteit. Na wat schommelingen omhoog en omlaag is de vleesconsumptie nog ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005. Natuur&Milieu ziet ook geen afname, maar stelt dat de peiling "goede hoop geeft op een kentering".
Klimaatverandering
De organisatie vindt zelf dat minder vlees eten positief is, omdat de productie van vlees belastend is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. Zo stoten koeien het broeikasgas methaan uit en wordt voor de productie van veevoer soja verbouwd, waarvoor veel land nodig is. Om een kilo vlees te produceren is zo'n 5 kilo plantaardig voer nodig, aldus een andere organisatie, Milieu Centraal.
Gemiddelde Nederlanders eten vier tot vijf dagen in de week vlees bij hun belangrijkste maaltijd, een dag vis en een keer vegetarisch. Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die weleens voor vegetarisch kiezen, vindt het aanbod in de horeca te karig.
Hoewel de meerderheid inziet dat vlees schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, vindt slechts een op de drie ondervraagden dat die schade in de prijs moet worden verwerkt. Drie op de tien vindt dat vlees nu al te duur is in Nederland, 21 procent vindt de prijs juist te laag. Mannen blijven grotere vleeseters dan vrouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMKoken & Eten
Wil je afvallen en heb je honger? ‘Soms fopt je lichaam je’
Een dieet werkt niet, weet diëtiste Marie-José Torenvliet uit ervaring. Ter gelegenheid van Anti- Dieetdag morgen vertelt ze wat beter werkt: signalen opvangen van je lichaam.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
Wat Eten We Vandaag: Tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen
Deze tempeh saté met zilvervliesrijst en sperziebonen is de perfecte keuze wanneer je gezonder wilt eten. Tempeh is een vleesvervanger en bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B2, ijzer en calcium.