Eiwitrijke soep blijkt aanrader: 'Wel combineren met broodje en salade’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel de soepen van Notchie.
Delen per e-mail
Notchie maakt kant-en-klare soepjes net zoals de bekende namen Unox en Struik dat doen, alleen zijn ze allemaal biologisch en met extra veel vezels en eiwitten. Een verantwoord soepje dus, menen de producenten. De linzen-tomaat en brocolli-boerenkoolsoep zijn sinds kort te koop bij een aantal filialen van Jumbo voor 3.99 euro per zak.
Sommige kant-en-klare soepen in zak of blik hebben een tamelijk slechte reputatie vanwege het hoge suiker- en zoutgehalte. Toch is diëtist Van Wezel over het algemeen liefhebber van concept, want: ,,Het is zo lekker makkelijk’’, vindt zij. Bovendien bevatten de meeste soepen steeds minder suiker en zout, volgens de recentste tomatensoepwijzer (2019), een analyse van supermarktsoepen.
Vanwege het soep-in-zakconcept, vergeleek Van Wezel de soepen van Notchie initieel met Unox, maar dat is niet helemaal juist, vindt zij. ,,Het heet natuurlijk wel soep, maar het bevat meer calorieën dan een klassieke tomatensoep van Unox. Het vetgehalte is dan wel laag, maar het bevat veel koolhydraten en het zit bomvol eiwitten. Bijna drie keer zoveel (maar liefst 3,3 gram per 100 ml). Dat komt door de toevoeging van peulvruchten. Kortom: het is een heel ander product.’’
Proteïne
Notchie is een met eiwit verrijkte soep. ‘High protein’ staat op de zak, een beschrijving die Van Wezel steeds vaker op verpakkingen aantreft. ,,Bijvoorbeeld bij zuivel; Alpro was een van de eerste die hun producten bestempelde als proteïnerijk. Begrijp me niet verkeerd, proteïne is goed. Zeker voor mensen die dat nodig hebben. Denk aan sporters, veganisten (die meestal te weinig eiwitten binnenkrijgen) en gezonde ouderen, die spierkracht missen.’’
Maar de term ‘high protein’ is vooral marketing. ,,Ik kan me voorstellen dat een fit clubje zich voelt aangesproken door het taalgebruik. Maar we moeten er ook niet meer van maken. Erwtensoep barst bijvoorbeeld ook van de eiwitten, maar die noemden mijn ouders vroeger ook niet ‘high protein’.’’
Plantaardig
Het is een bron van plantaardige eiwitten en dat is een pro, vindt Van Wezel. Naast dierlijke eiwitten (zuivel, vlees) is het ook belangrijk om plantaardige eiwitten tot je te nemen (peulvruchten, granen en paddenstoelen). ,,Zeker voor mensen die momenteel meedoen aan Veganuary, is dit product een variatiemogelijkheid. Bouwstoffen haal je niet uit groenten, wat sommige goeroes (waaronder Arie Boomsma onlangs in tv-programma RTL Boulevard) wél pretenderen.’’
Oordeel
Van Wezel vindt het een goed product. ,,Natuurlijk is het zoutgehalte net als bij andere kant-en-klare soepen ietwat hoog, maar het valt mee. Het suikergehalte is verwaarloosbaar. Bovendien zorgen al die kruiden voor een lekkere smaak en dat is óók belangrijk. Ik vind met name de stevige structuur fijn; dat is weer eens wat anders dan al die gezeefde soepjes uit de supermarkt.’’
Ze zou het aanraden, ook als avondmaaltijd. Als je het combineert met wat extra’s, een salade en een broodje met gesmolten kaas bijvoorbeeld. Het draait allemaal om variatie, is haar professionele standpunt. En de vitamines? ,,Daar maak ik me geen zorgen over. Dit soort soepjes worden vaak heel kort verhit, waarna ze meteen in de zak gaan. Mensen maken zich vaak zorgen over een vitamine-C-tekort (zit in fruit en groenten). Maar als je dagelijks fruit en wat groenten in de avond eet, zit die vitamine C wel goed.’’
Deze soep met gepofte paprika van tv-kok Mounir Toub is heerlijk en niet moeilijk om te maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Alcoholvrije gin getest: ‘Met een scheut tonic erbij verandert het in een godendrank’
Geen katers, je fitter voelen, beter slapen en afvallen: meedoen aan Dry January heeft zo zijn voordelen. Ben jij de wijn zonder alcohol en het 0.0 bier zat? Probeer eens alcoholvrije gin. -
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet. -
Wat Eten We Vandaag: Romige kip-pestocalzone
Calzone is een gevuld pizzadeeg in de vorm van een maan. Het leuke aan calzone is dat het een soort van cadeautje voor jezelf is. Wij hebben deze pizza gevuld met kip, pesto, champignons en mozzarella, maar je kunt allerlei toppings naar keuze toevoegen. -
Wat Eten We Vandaag: Parelcouscous met courgette en sinaasappel
Wil jij een keer een ander couscous gerecht maken dan je gebruikelijke recept? Probeer dan deze romige parelcouscous met een frisse toon van sinaasappel. Met de courgette en amandelen een feestje op je bord. -
Wat Eten We Vandaag: Limoen-kokosrepen
Deze repen zien er heerlijk uit en kun je zelf maken. Je moet wel even geduld hebben, want tussendoor moet de vulling 40 minuten in de vriezer, maar in die tijd kun je genoeg andere dingen doen, zoals de krant lezen. Een mooie bijkomstigheid van deze repen; ze bevatten geen geraffineerde suikers.
-
Koken & eten
Deze kruidenmixen maken zout in je gerechten overbodig
Koks in opleiding krijgen tegenwoordig steeds vaker aangeleerd hoe ze gerechten kunnen bereiden zónder zout. Dat kan best, weten ervaren koks. Hoe dan? Door slim gebruik te maken van andere smaakmakers natuurlijk. En: goedkoper dan een potje van de supermarkt. -
PREMIUM
Ach, die heerlijke umamikick
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Na een vijfgangenmenu met twee sterren vindt mevrouw Hamersma het tijd voor iets eenvoudigers. -
Wetenschappelijk Bewezen
Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In de eerste aflevering krijg je uitleg over de magnetron. Want wat gebeurt er nou precies achter dat deurtje als jij je eten opwarmt?