Eieren aan kokend water toevoegen of in koud water aan de kook brengen? Zo doet expert het
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: eieren koken. Dat is een eitje, als je eenmaal weet hoe het moet.
Als Maryam Ismaili Shekoh eieren kookt, dan gebruikt zij altijd een steelpan. Ze doet 4 centimeter water in de pan. ,,Ik doe altijd de deksel op de pan, want dan is het water sneller aan de kook.”
Ze zet vervolgens de wekker op 10 minuten. ,,Als het water kookt, kun je je warmtebron lager zetten. Anders gaan je eieren stuk.”
Na 10 minuten haalt zij de eieren van het fornuis en laat ze de eieren schrikken door ze in koud water te dompelen. ,,Dan stopt het garingsproces. Wil je ze iets zachter, haal de eieren dan 1 of 2 minuten eerder van het vuur.” Ze bestrooit ze met kerriepoeder en bieslook.
Tips van de professional:
- Als je je eieren laat schrikken, dan pellen ze makkelijker. Je stopt daarmee ook het stollingsproces. ,,Anders stollen ze verder en worden ze harder dan je had bedoeld.”
- Wil je weten of je ei vers is? Dan kun je je ei in een glas water laten drijven. Als hij blijft drijven is hij niet vers meer. Dat vertelt je echter niet of het ei niet goed meer is. ,,De drijftest werkt alleen om eieren te testen op versheid, het zegt niets over besmetting met bacteriën. Het is dus niet zo dat een niet-vers ei niet meer houdbaar is. Gooi het ei dus niet zomaar weg.”
- Door je deksel op de pan te doen, gaat je water eerder koken. En je verbruikt minder energie.
- Kijk voor de houdbaarheid op de verpakking. Ruik goed aan een ei dat niet vers of over de datum is. Ruikt het anders? Eet het ei dan niet op. ,,Ruikt het prima, dan kun je het nog eten. Het is wel aan te raden om het ei goed te verhitten.”
- Gebruik koud water om te beginnen. Dan begint het garingsproces al tijdens het verhitten van het water en heb je minder tijd nodig voor het koken. Een ander voordeel is dat de schaal minder snel barst door temperatuurverschil.
Hoe maak je een eigen tomatensaus, champignonsaus of pindasaus? En waarom is zelf maken eigenlijk gezonder. Het Voedingscentrum weet je hoe je dat fixt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Minder afwas en lekker makkelijk: vijf gerechten waarbij de oven het meeste werk doet
Als er iets makkelijk is, dan is het wel een maaltijd die je in één pan of ovenschotel kunt bereiden. Scheelt ook weer in de afwas. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelsoep met truffeltapenade
Deze aardappelsoep is feestelijk dankzij de toevoeging van truffeltapenade. We serveren de soep met zelfgemaakte crostini’s gemaakt van een Italiaanse bol. Restjes over? Gooi de soep niet weg, want de volgende dag is deze net zo lekker. -
PREMIUMKoken & Eten
Ultieme nachtelijke antikaterhap is 20 jaar: ‘Als er hard kapsalon werd geroepen, wist ik genoeg’
De ultieme nachtelijke antikaterhap, beruchte caloriebom, hartaanval in een bakkie, hij is jarig! Wie? De Kapsalon natuurlijk. De wereldberoemde Rotterdamse stapelsnack - patat, vlees, knoflooksaus, gesmolten kaas en sla - bestaat twintig jaar. Vet man. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
De vier lekkerste manieren om zoete aardappelen te eten
Zoete aardappelen zijn minstens even veelzijdig als de gewone aardappel. Je kunt er frietjes van maken of puree. Of wat denk je van een bakplaatgerecht? Hieronder vind je vier heerlijke manieren om van zoete aardappelen te genieten. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak.