Een wilde gans op de burger
Jagers willen dat we gans eten. Als kroket, als gekonfijte poot door de pasta of als ganzenburger. ,,Hier ligt de diepvries vol, maar ik heb d'r wel eens genoeg van.’’
Gans is een wilde vogel en zo smaakt het vlees ook. De jonge exemplaren zijn mals, de oudere zijn taaier vanwege de vele vlieguren. ,,Mijn moeder maakt daar stoofpot van, ik vind het heerlijk.’’
Jos Bisselink uit Groessen jaagt op ganzen. Alleen al in Gelderland moeten jaarlijks 30 tot 40.000 ganzen geschoten worden omdat ze anders alle weilanden onder poepen en kaalvreten. ,,Ik haal de borsten en de poten eraf en die gaan de diepvries in. We hebben geprobeerd ze aan de horeca of poelier te slijten, maar dat gaat om kleine aantallen. En alle dagen gans eten is ook wat veel.’’
Schieten om vervolgens de kadavers weg te gooien, gaat jagers te ver. Het idee van de Jagersvereniging is nu om ze in kroketten te stoppen met hulp van subsidie.
Kok Jürgen Korthout uit Tolkamer promoot het eten van wilde ganzen deze zomer door met zijn foodtruck op streekmarkten gans te bereiden. ,,Het is doodzonde dat mensen geen gans eten, terwijl menigeen geen geld heeft om dagelijks vlees te kopen.’’ Volgens hem is het prima vlees, als je maar weet hoe je het moet bereiden.
Allereerst: in kookboeken gaan ze bij gans uit van vetgemeste Franse ganzen, maar wilde ganzen zijn juist mager. ,,Als je mager vlees bakt als een biefstuk, wordt het taai’’, aldus Korthout. ,,Garen dus op een lage temperatuur. Dan wordt het een lekker stukje vlees.’’ Aan een gemiddelde wilde gans zit tussen de 1 en 1,5 kilo vlees. De 2 borstfilets ('30 minuten in de oven op 70 graden tot de kern 50 graden is') zijn goed bruikbaar en de poten zijn smakelijk (zie recept).
Foie gras
En dan hebben we nog de ganzenlever. De bekende foie gras uit Frankrijk is omstreden voedsel, namelijk paté afkomstig van de ganzenlever van dieren die via een trechter zo snel mogelijk worden vetgemest. Is dat zelfde gewilde gerecht ook te maken met lever van de wilde gans? ,,Nee, dat kan niet. Gras betekent vet en dat is het lekkere aan ganzenlever. De wilde gans is totaal niet vet. Die heeft een lever vergelijkbaar met een kippenlever. Daar kan ik wel lekkere paté van maken als ik er wat varkensvet door doen. Maar dat is geen foie gras.’’
En hoe kom ik aan een wilde gans? Jager Bisselink is er heel duidelijk in. ,,Wie belangstelling heeft, mag ze voor niets ophalen.’’ Het bedrijf Hollands Wild verkoopt gans bij boerderijwinkels en een poelier zal ze op bestelling kunnen leveren. En wellicht dus binnenkort als kroket in de supermarkt of recepties in het provinciehuis.
Pasta met ganzenvlees
Ingredienten: ganzenpoten, ganzenvet/zonnebloemolie, zout, rozemarijn, verse pasta, room, dragon, kerstomaatjes.
Bereiding: De poten een nacht marineren met zout en rozemarijn. Afspoelen en droogdeppen. Ganzenvet of zonnebloemolie in oven (95 graden) verwarmen met de poten. Vet erover gieten tot het vlees van het bot valt (uur of 2). Vlees laten afkoelen en van het bot plukken. Dan scheut room aan de kook brengen en pasta toevoegen. Dragon, tomaatjes en ganzenvlees toevoegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Upside down appelcake
De upside down appelcake ziet er spectaculair uit. Probeer de de appels in een mooie vorm op de cake te leggen voor het perfecte plaatje. -
Wat Eten We Vandaag: Artisjokken en groene asperge quiche
Deze rechthoekige quiche met artisjokken en groene asperges doet het erg goed bij een borrel of op een buffettafel. Je kan natuurlijk ook een ronde quiche- of taartvorm gebruiken. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry. -
-
-
PREMIUM
Zo herken je ‘foute’ eitjes uit de Oekraïense legbatterij: ‘Kijk op het etiket’
Kijk goed op het etiket van koekjes en mayonaise om te voorkomen dat je ongemerkt ‘foute’ eieren eet. Daarvoor waarschuwen Milieu Centraal en de Dierenbescherming, nu duidelijk is geworden dat op grote schaal eieren uit Oekraïense legbatterijen in de Europese Unie belanden. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?