Een dikke lap vlees of een maaltijdsalade krijgt Sandra de Blaeij uit Kapelle nooit op.
Volledig scherm
PREMIUM
Een dikke lap vlees of een maaltijdsalade krijgt Sandra de Blaeij uit Kapelle nooit op. © Johan Van Der Heijden

Een halve portie in een restaurant? 'Kies maar uit het kindermenu'

Een dikke lap vlees of een maaltijdsalade krijgt Sandra de Blaeij uit Kapelle nooit op. Maar halve gerechten kun je in veel restaurants niet bestellen. Zonde, vindt De Blaeij. En ze is niet de enige die er zo over denkt. Haar nieuwe platform ‘Kleine Porties’ valt bij veel mensen in de smaak.

Quote

Voorgerech­ten zijn vrij eentonig: dan kom je vaak uit bij carpaccio of een salade

Sandra de Blaeij

‘Neemt u maar een voorgerecht’, of ‘dan kiest u toch iets uit het kindermenu?’ Dat krijgt Sandra de Blaeij regelmatig te horen als ze in een restaurant vraagt om een kleine portie. Ze baalt er flink van. ,,Voorgerechten zijn vrij eentonig: dan kom je vaak uit bij carpaccio of een salade. En het kindermenu bestaat vaak uit friet met frikandel.”

De Blaeij onderging begin dit jaar een maagverkleining. Ze kan daardoor geen normale porties meer eten. ,,Eten in een restaurant is niet simpel. Van gewone hoofdgerechten laat ik veel liggen. Dat vind ik zonde: eten is om te eten en niet om weg te gooien.” Soms valt er nog wat te regelen met de bediening. ,,Ze willen soms nog wel eens een spaghetti halveren, maar bij porties vlees en vis is het vaak niet mogelijk. De biefstuk en varkenshaas worden vaak in porties geleverd aan de restaurants. ‘Dan moeten we de andere helft weggooien’, zeggen ze. Lunchgerechten, die vaak kleiner zijn, kun je vaak na vijf uur niet meer bestellen.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement