Een bruin ei is gezonder dan een wit ei: de waarheid achter vijf voedingsmythes
Koken & etenIs een bruin ei gezonder dan een wit ei? En is een glas rode wijn goed voor het hart? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Kusje erop. Daarin gaan ze op zoek naar de waarheid achter zeventig gezondheidsmythes.
Delen per e-mail
Kruidenthee werkt rustgevend
Rustgevende thee is populair. In het theeschap staan tegenwoordig Time to Relax, Slaap Lekker en Snore & Peace. De meesten van deze soorten bevatten ‘rustgevende’ ingrediënten als kamille, munt, lavendel en passiebloem. 81 procent van de Nederlanders denkt dat kamille rustgevend werkt, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Bewijs hiervoor ontbreekt of is in sommige gevallen hooguit waterdun, stelt Elferink. ,,Juist groene en zwarte thee zijn rustgevend. Ook al bevat deze thee het opwekkende ingrediënt cafeïne.” Het is ook een mythe dat groene thee minder cafeïne bevat dan zwarte. Niet waar.
Je wordt sterk van spinazie
Als we Popeye mogen geloven is spinazie het ultieme krachtvoer. Als hij het met zijn rivaal Brutus aan de stok heeft, trekt de stripheld een blik spinazie open. Het verhaal gaat dat de tekenaar dacht dat er heel veel ijzer zit in spinazie. ,,Een wetenschapper ontdekte dat de komma verkeerd was geplaatst”, aldus Elferink. ,,Daardoor leek het ten onrechte alsof spinazie heel veel ijzer bevatte.” Maar ook dat verhaal bleek een mythe. Popeye zou spinazie eten vanwege de vitamine A. ,,Wie echt spieren wil kweken, kan beter eiwitten eten.” Ook deze mythe is dus niet waar.
Rode wijn is goed voor het hart
Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat dit waar is. Maar helaas. ,,Een glaasje op z’n tijd omdat je het lekker vindt is geen ramp”, vindt Elferink. ,,Maar hou jezelf niet voor de gek door te zeggen dat je iets goeds voor je lichaam doet.”
Alcohol wordt namelijk in verband gebracht met allerlei ziektes. Dat neemt niet weg dat rode wijn stoffen bevat die gunstig zijn voor onze gezondheid. Zo zitten er in rode wijn flavonoïden, een groep antioxidanten. ,,Voor je gezondheid kun je die beter uit thee halen.” Rode wijn bevat verder resveratrol, ook een antioxidant. ,,Je profiteert pas van de voordelen van deze stof als je meerdere flessen wijn per dag zou drinken. Dat is niet aan te raden. Dan kun je beter wat meer blauwe bessen eten.” Niet waar.
Kippensoep geneest je van de griep
Kippensoep wordt ook wel ‘de Joodse penicilline’ genoemd. Maar penicilline is een antibioticum en antibiotica bestrijden bacteriën. ,,Terwijl griep een virus is.” Toch dacht longarts Stephen Rennard dat de kippensoep van zijn vrouw wel degelijk geneeskrachtig is. Nieuwszender CNN bracht het nieuws over het onderzoek van Rennard: ‘Kippensoep is een medicijn, bevestigen wetenschappers’. ,,Omdat CNN het zegt, is de indruk ontstaan dat het waar is. Maar bewijs ontbreekt.” Voldoende vocht, een beetje zout en wat eiwitten zijn belangrijk bij griep. Elferink: ,,Als dat in de vorm van kippensoep is, dan is dat prima.” Niet waar.
Een bruin ei is gezonder dan een wit ei
Bruin is gezond. Zo is een bruine boterham gezonder dan een witte. En is zilvervliesrijst beter dan witte rijst. Ook zijn bruine eieren gewilder dan witte. ,,De eerste scharreleieren waren bruine eieren”, weet Tijn Elferink. ,,Daarom associëren we bruine eieren met gezondheid.” Ze zijn daarom ook iets duurder dan witte. Los van de prijs en de kleur verschillen de eieren niet van elkaar: een ei is een ei. ,,Het kippenras bepaalt de kleur van het ei. Een kip heeft achter de snavel zogenoemde lellen. Een kip met bruine lellen legt bruine eieren, een kip met witte legt witte eieren.” Dus: niet waar.
Nog zo'n mythe: heet duinzand, daar kun je een eitje in koken. Boswachter Mark Kras neemt in deze video de proef op de som:
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
PREMIUM
Koken & eten Geen hamburger maar koffie bestellen vanuit de auto: Starbucks opent twee drive-thru’s in ons land
Voor Amerikanen is het op veel plaatsen normaal, maar voor Nederland is het nieuw: koffie bestellen vanuit de auto. Starbucks opent twee drive-thru's in Zuid-Holland. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker! -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’
-
PREMIUM
Last van Blue Monday? Emilie en Suzan beloven je lekkere gerechten die je kunnen oppeppen
Met hun eenvoudige recepten en activiteiten vliegen de tien dagen quarantaine om, verzekeren de Haagse Emilie Verhaar (23) en voormalig studiemaatje Suzan van Leeuwen (22). Net als die druilerige wintermaanden. Want een beetje optimisme kunnen we deze Blue Monday wel gebruiken. -
PREMIUM
Stuurt Burger King klanten naar McDonald's? ‘Juist nu is creativiteit nodig’
BREDA - Je moet maar lef hebben. Een duurbetaalde campagne bedenken voor Burger King waarin je klanten ook naar concurrent McDonald's stuurt. Reclameman Lodewijk Varossieau noemt het vakmanschap in coronatijd. ,,We hebben elkaar in bittere tijden nodig, hè. Dat straal je ermee uit, en ondertussen wint Burger King sympathie." -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen.