Door gerechten uit Syrië te koken is gevluchte Zaher (46) toch thuis: ‘Ik hou van deze stad’
De Syrische vluchteling Zaher Shalhoub (46) bouwt met zijn cateringbedrijf Hart van Syrië aan een nieuwe toekomst in Amersfoort. Hij mist zijn moederland elke dag, maar dankzij zijn traditionele Syrische gerechten houdt hij de mooie herinneringen levend. Een monoloog: ,,Als ik kook, speelt er zich een film af in mijn hoofd.’’
,,Samen met mijn vrouw Rana en onze drie kinderen had ik een goed leven in Syrië. In Sweida, een stad op 120 kilometer ten zuiden van Damascus. In 2005 startte ik in Damascus mijn eigen restaurant, met traditionele gerechten uit Syrië en het Midden-Oosten. Het liep goed. We werkten hard, maar het ontbrak ons aan niets. We waren blij en gelukkig.
,,Totdat in 2011 de oorlog begon en in de periode daarna heel veel vernietigd werd. Het vechten startte in Damascus, onze woonplaats was nog redelijk veilig in die tijd. Alle business in Damascus moest noodgedwongen stoppen, ons restaurant ook. Ik ben teruggegaan naar Sweida en ben daar boer geworden. We hadden onder meer appel- en olijfbomen. Het was gevaarlijk om naar het land te gaan in die tijd, er werden mensen ontvoerd en vermoord. Maar ik moest wel. To make some money to survive.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Weer of geen weer: het witte goud ook dit jaar weer vroeg op je bord
‘We kunnen het witte goud dit jaar vroeg verwachten’, viel de afgelopen jaren regelmatig te lezen in de media. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Al heeft de vroege oogst van Hollandse asperges minder met het weer te maken en meer met kunstmatige teelt. -
Koken & Eten
Hoe het ‘onweerstaanbare’ zeezout-karamel zo populair werd
Van paaseitjes tot pudding, koffie, M&M's en Twix: werkelijk elke zoete zonde heeft tegenwoordig een ‘salted caramel’-variant. Waar komt die vinding eigenlijk vandaan en waarom vinden we haar zo lekker?
-
PREMIUMKoken & Eten
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
De Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie. -
PREMIUM
Nico en Michael kweken vissen in mini-zee in een loods: helft is om te eten, andere helft gaat in echte zee
De aanloop kende wat vertraging, maar binnenkort moeten dan toch de eerste tarbotjes rondzwemmen in zeevissenkwekerij Blue Linked in Zuid-Holland. In het afgelopen jaar werkten Michael Laterveer en Nico Leeuwenstein gestaag verder aan hun project en de eerste bassins worden nu gevuld. -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel.