Dongens ‘genietbier’ is in opkomst: 'Voor speciaalbier moet je de tijd nemen'
Koken & etenVoor liefhebbers van bier met een spannende smaak, zijn gouden tijden aangebroken. Overal in Nederland maken kleine en grotere brouwerijen bijzonder bier.
Speciaalbieren zijn hot. Steeds meer kleine brouwerijen houden zich bezig met de productie van het gouden gerstenat. Ruim vijfhonderd van deze thuisbrouwerijen zijn er nu al in Nederland en hun aantal is stijgende. Alleen al in het Brabantse Dongen zijn er drie: de Nachtbrouwerij, 't Brabants Gevoel en Opener Bier, van respectievelijk Jack Nollen (56), Hans van Riel (36) en Frank Wouters (37). Nollen en Van Riel brouwen niet thuis, maar huren ruimte in bij een brouwerij in Sittard. Deze recepten bedenken beide brouwers wél thuis, gewoon aan de Dongense keukentafel.
Frank Wouters (37) brouwt wel thuis. ,,Ik verbouw mijn eigen gerst, mijn eigen hop. Hop geeft het aroma aan het bier. We hebben hier nu in een proefopstelling acht soorten staan, waarvan er vier het heel goed doen. Daar gaan we dus mee door. En we gebruiken binnenkort onze eigen waterbron, maar die moet nog gecertificeerd worden", zegt Wouters niet zonder trots. ,,Het is belangrijk om je eigen bier te maken. Je moet je als brouwer onderscheiden. Opener Bier moet een écht Dongens product worden."
Als het om bier gaat, is Wouters niet te stuiten. Hij is niet alleen brouwer maar ook afgestudeerd als biersommelier. ,,Speciaalbieren zijn in opkomst en dat vraagt meer kennis van bier. Bier is laagdrempeliger dan wijn, maar het is ook een natuurproduct, waarvan de jaren, net als bij wijn en afhankelijk van de oogst, kunnen verschillen. Daar kun je als brouwer op sturen. Het gaat bij bier net zo goed om smaak, om ruiken en om proeven. Bier is beleving. Voor speciaalbier moet je de tijd nemen. Het is geen gietbier maar geníétbier. Dat vind ik een mooiere term voor een speciaalbiertje."
Ik wil mensen meer leren over bier. De hoofdmoot moet natuurlijk plezier zijn
Wouters' ogen glinsteren als hij het over de toekomst heeft. ,,Verdere uitbreiding biedt kansen. Het merk Opener moet gerelateerd zijn aan deze locatie. Ik wil mensen uit de brede regio die beleving laten meemaken. Ik wil hier ook schenken en op een cursusachtige manier mensen meer leren van bier. Maar de hoofdmoot moet natuurlijk plezier zijn."
De Nederlandse brouwer is creatief, vindt biersommelier Fiona de Lange, die een explosieve groei ziet in het aantal smaken in bier. Volgens haar geven het gebruik van kruiden, specerijen, nieuwe hopsoorten en andere graangewassen nieuwe smaken zoals mango, passievrucht, kardomom en peper.
Liefhebbers
,,Mijn eigen smaak staat voorop’’, zegt Hans van Riel (36) over zijn recepten. ,,Ik moet het zelf lekker vinden. Speciaalbier is echt voor liefhebbers. Je moet ervan te genieten, in een prettige setting.'' Het eerste half jaar heeft Van Riel (die naast zijn werk als sous-chef in een restaurant brouwt) 30 hectoliter gebrouwen. ,,Dat is nog niet helemaal verkocht, maar het is een begin. 't Brabants Gevoel is te koop in Dongen, Rijen en Oosterhout en in het restaurant in Oisterwijk waar hij werk. Daarbuiten is het wat lastiger. Ik ben begonnen met een witbier: Witte Tonnie. Dat was net in de witbiertijd, dus dat ging voorspoedig. Het volgende biertje was Galliepaop, in november. Dat is wat zwaar en loopt ook wat minder."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste sterrenrestaurants
Uit eten gaan – bijvoorbeeld op valentijnsdag – kan duur uitpakken, maar het hoeft niet. Zelfs in restaurants met een Michelin-ster kun je in veel gevallen voor een redelijk bedrag eten. De goedkoopste optie is Valuas in Venlo. Een menu van drie gangen kost daar 32 euro. -
Zoveel moeten we bewegen om fastfood te verbranden
We houden allemaal wel van een fastfoodmaaltijd op z'n tijd. Die heerlijke hamburger en portie friet zijn toch moeilijker te weerstaan dan we denken. Helaas brengen de gerechten een hoop calorieën met zich mee. Maar hoe lang moet je bewegen voor het er weer af is? -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch. -
Wat Eten We Vandaag: Parmezaan-kipnuggets uit de airfryer met spicy mayonaise en citroendip
Zelf kipnuggets maken is helemaal niet moeilijk is en ook nog eens veel lekkerder dan een kant-en-klare diepvriesvariant. Deze Parmezaan kipnuggets uit de aifryer met zelfgemaakte spicy mayonaise en citroendip zijn ideaal voor het weekend. -
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.