Dit zijn goede wijnen als je zoekt naar minder alcohol
Voor jou getestOp zoek naar mooie wijnen met relatief weinig alcohol? Kies voor de druiven die moesten overleven in een kouder klimaat. Ons panel proeft voor.
Delen per e-mail
Harold Hamersma is minder wijn gaan drinken. U leest het goed: de man die voor zijn jaarlijkse wijnbijbel gemakkelijk honderd flessen op een dag aan de kurkentrekker hangt, is aan het minderen geslagen. Zelfs het vinologische geweten van Nederland bleek niet immuun voor overtollige pondjes en incidentele snurksymptomen. ,,Mijn artiestennaam ‘De Grote Hamersma’ begon letterlijk iets te veel gestalte te krijgen.’’
De jury
Harold Hamersma (62): Wandelend vat vol wijnkennis, onder meer opgetekend in De Grote Hamersma.
Esmee Langereis (45): Proeft als coauteur van De Grote Hamersma ook zo honderd wijnen op een dag.
Bette Hamersma (27): Sommelier van Amsterdams restaurant Arles, bekroond met BIB Gourmand.
Hamersma staat niet alleen. Waar de gemiddelde Nederlander in 2012 nog 21,8 liter wijn consumeerde, was die hoeveelheid in 2017 geslonken tot 19,7 liter per persoon. Gezondheidsoverwegingen spelen daarbij zeker een rol, denkt Hamersma. ,,De consument is zich meer bewust van het negatieve effect van alcohol. Goddank gaan we wel steeds betere wijnen drinken.’’
Het verklaart ook een tweede trend: wijnen met minder alcohol worden rap populairder, een tendens die in het bierschap al eerder werd ingezet met de opmars van radlers en 0.0-pils. In de wijnwereld is de kentering opvallender. ,,Decennialang deden producenten er juist alles aan om zo veel mogelijk suikers in de wijn om te zetten in alcohol’’, weet Esmee Langereis, coauteur van De Grote Hamersma. ,,Een hoog alcoholpercentage werd door zowel producent als consument gezien als kwaliteitseis. Het moest niet te dunnetjes worden.’’
Om de hoeveelheid alcohol binnen de perken te houden, heeft een wijnproducent verschillende ijzers in het vuur. Allereerst kunnen de druiven vroeger in het seizoen worden geplukt, met als risico dat er groene, onrijpe tonen te proeven zijn in de wijn. Een alternatief is om de vergisting een halt toe te roepen wanneer nog niet alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierbij kan de wijn echter gekenmerkt worden door een overdaad aan zoet. Een derde optie: omgekeerde osmose, een techniek om de alcohol achteraf weg te filteren. Alleen dreigen daarbij veel geur- en smaakcomponenten verloren te gaan.
Vorst en hagel
Door het lagere percentage ben je dus eerder geneigd een tweede glas in te schenken
Niet vreemd dus dat supermarkten en slijters steeds vaker kiezen voor een vierde oplossing: wijn uit koelere streken. In regio’s zoals het Duitse Rijnland-Palts, de Franse Loire-vallei of het noorden van Italië krijg je als druif meer kou voor de kiezen. Van nature resulteert dit in een lager alcoholpercentage en delicate aroma’s. Bijkomend voordeel: als wijnboeren moeten wedijveren met vorst en hagel komen de deskundige druivenfluisteraars eerder bovendrijven.
Het panel proeft vier van deze cool climate wijnen en twee flessen uit Spanje waarvan de lagere hoeveelheid alcohol, eveneens tussen de 10 en 12 procent, volgens de panelleden waarschijnlijk te danken is aan jonger geplukte druiven. Ze noteren nog wel een wat hoger percentage dan de no- en low-alcoholwijnen van onder de 8 procent, maar het scheelt toch een slok op een borrel ten opzichte van de medium- en hoogalcoholische flessen die nog altijd het gros van het schap opeisen.
Neem de Vom Berg Gustavshof blanc de noir, een witte wijn van blauwe druiven (doordat na het persen direct de schillen uit de most zijn gezeefd) die hebben liggen bibberen in het Duitse Rheinhessen. Het resultaat: een rijpe, bijna romige pronkwijn met een galm van perzik en een piekfijn bittertje. Of nog zo’n aangename aanrader: de sauvignon blanc van Charles Loupart, vol groen gras, grapefruit en zoet laurierdrop. ,,Alcohol is voor je lichaam de zwaarste stof om af te breken’’, weet Langereis. ,,Door het lagere percentage ben je dus eerder geneigd een tweede glas in te schenken.’’ Ook Hamersma vindt het een waar doordrinkertje. ,,Ik heb deze per ongeluk naar binnen toe uitgespuugd.’’
De uitslag
Vom Berg Gustavshof blanc de noir 2017 (Ekoplaza)
Cijfer: 8,5
Prijs: €9,49 voor 0,75 liter, 10%
Duitse, veganistische weisswein van blauwe druiven. Serieus spul - rijp en romig - en vol tonen van perzik en abrikoos. Mooie tanninebitters en een droge afdronk.
Charles Loupart sauvignon blanc 2017 (Plus)
Cijfer: 8+
Prijs: €5,99 voor 0,75 liter, 11,5%
Frisfruitig (appel, citrus, grapefruit), groen als gras, maar niet bekkentrekkend zuur. Een fijne hint van laurierdrop. Een elegant doordrinkertje uit de Loire-vallei.
Divino Nordheim silvaner trocken 2017 (Albert Heijn)
Cijfer: 8+
Prijs: €6,99 voor 0,75 liter, 12%
Koel en karaktervol. Rijpe peertjes, een amandeltje en een uitnodigend pareltje op de tong. Die malle bocksbeutelfles uit Franken is gauw vergeven.
Colombelle L’Original 2017 (Gall & Gall)
Cijfer: 8
Prijs: €5,49 voor 0,75 liter, 10,5%
Een behaaglijke neus vol gele, gekruide appeltjes, gevolgd door een rijp mondgevoel met een tropische tik van passievrucht. Lekker sappig ook.
Bio huiswijn wit fris (Jumbo)
Cijfer: 7,5
Prijs: €3,79 voor 1 liter, 10%
De alcohol neemt een aanloop, maar eindigt vrij abrupt. Wat geeft het. Friszure huiswijn uit Spanje voor een breed publiek. Smaakte alle terraswijn maar zo.
Adervm sauvignon blanc - verdejo 2018 (Coop)
Cijfer: 6,5
Prijs: €3,49 voor 0,75 liter, 11,5%
Je ruikt de winegumachtige tonen van de verdejo, in de mond blijft die frisheid iets achter. Enigszins gekunsteld, maar mooie meloenen, peer en licht bittere afdronk.
Geen wijnopener bij de hand? Zo gaat het ook:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner.