Dit vlees ruikt, smaakt en oogt als vlees, maar het is plantaardig en komt uit de printer
VideoHet sist in de pan, er lopen vleessappen uit, het is bruin aan de buitenkant en rosé aan de binnenkant. Het ruikt en smaakt naar biefstuk, maar er is geen koe aan te pas gekomen. Zo smaakt ’s werelds eerste 3D-geprinte biefstuk.
Onder een felle lamp liggen twee stukjes vlees: een is dierlijk, een is plantaardig. Er is nauwelijks verschil. Het plantaardige vlees is gemaakt van plantaardige eiwitten en vetten. De smaak zit in een rode vloeistof, die nog het meest weg heeft van sap dat uit een gebakken biefstuk drupt. De geur zit in een flesje. Op een papiertje zoals in parfumeries wordt gebruikt, ruikt het licht rokerig.
In Ron’s Gastrobar in Amsterdam is maandag de nieuwste lijn van Redefine Meat gepresenteerd. De Israëlische start-up claimt de heilige graal van alternatief vlees te hebben gekraakt: hele stukken vlees. Gehakt en hamburgers van vleesvervangers zijn al langer te koop, maar een hele biefstuk is nieuw.
,,Ik heb in mijn leven veel vleesvervangers geproefd”, zegt Ron Blaauw. ,,Maar niet eerder zo sappig en met deze structuur.” Volgens de chef-kok smaakt het vlees niet alleen goed, maar is het ook net zo leuk om mee te koken als dierlijk vlees. Redefine Meat is vooralsnog bij de ‘betere restaurants’ verkrijgbaar. ,,Maar ik ben erg benieuwd wat het straks in de supermarkt doet naast de kiloknaller”.
,,Het is een utopie om te denken dat Nederlanders niet met hun portemonnee eten”, zegt Julius Jaspers. Maar ook de bij de presentatie aanwezig tv-kok en schrijver is enthousiast. ,,Ik had geen idee dat het geen vlees was. Vaak proef je dat fabrikanten vlees willen namaken, dat heb ik hier niet. Ik vraag me wel af voor wie ze dit maken; voor de vegetariër? Of voor carnivoren zoals ik die minder vlees willen eten?”
Vleesvervanger is bedoeld voor de vleeseter
Redefine Meat richt zich vooral op de vleeseter, zegt Ayelet Seroussi, verantwoordelijk voor marketing. ,,We beschouwen onszelf als vleesbedrijf en ons doel is het grootste vleesbedrijf ter wereld te worden.” Dat plantaardig vlees veel beter is voor het klimaat, is volgens Seroussi mooi meegenomen. ,,Maar het belangrijkste is dat we lekker vlees willen maken.”
Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie.
,,Het is geen dierlijk vlees”, erkent Seroussi. ,,Concurreren met de natuur is moeilijk. Dit is wat het dichtst in de buurt van dierlijk vlees komt. Vergelijk het met de computer; hoe goed computers ook worden, het blijft een computer. Het wordt nooit een menselijk brein.”
Kosjer varkensvlees uit Israël, dat zou wat zijn
Redefine Meat is verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en Engeland. En in thuisland Israël, waar inmiddels ruim honderd restaurants het vlees serveren. In de loop van volgend jaar moet het vlees ook in de Nederlandse winkels liggen. Het vlees voor de Europese markt wordt vanaf eind december in het Nederlandse Best worden geproduceerd. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet bekend en zal afhangen van het soort vlees. De prijs zal volgens de producent ‘vergelijkbaar’ zijn met dierlijk vlees: ,,Goed vlees, niet de kiloknaller.”
Het assortiment bestaat uit onder andere gehakt, hamburgers, worst en biefstuk. ,,Ik ben benieuwd naar de volgende stap”, zegt chef Ron Blaauw. ,,Braadstukken voor in de oven zou een mooie aanvulling zijn. En kosjer varkensvlees uit Israël, dat zou wat zijn.”
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 16 oktober 2021. Deze versie is licht gewijzigd.
Bekijk hieronder alle nieuws, tips en inspiratie voor in de keuken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMVraag het ons
Is vis uit blik net zo gezond als verse vis?
Ons panel beantwoordt al uw vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Vandaag beantwoord voedingsdeskundig Nicole de Roos: hoe zit het met de voedingsstoffen van vis uit blik? -
PREMIUMKoken & Eten
Warmer weer op komst: koop deze keer geen bbq-pakket maar laat je inspireren door een expert
De een heeft barbecueën tot een kunst verheven, de ander doet het nog steeds met kant-en-klaar pakketten. Dat laatste is zonde, want er is bijna niets dat je niet op de barbecue kunt bereiden, zeggen experts. Van lasagne, kebab en pizza tot de lekkerste desserts. -
PREMIUMMet video
Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Een niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Koken & Eten
Besparen op je eten? Zo eet je lekker en goedkoper
Snel klaar. Goed voor je lijf. Goed voor je budget. Diëtist Sandra Bekkari vertelt hoe zij boodschappen doet en deelt haar slimme bespaartips voor in de keuken. Met drie recepten voor voordelige gerechten. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.