Volledig scherm
PREMIUM
© Shody Careman

Dit recept hielp Giphart van zijn weerzin tegen kippenlevertjes af

Koken & EtenVroeger moest hij er niks van hebben, maar dankzij de kookkunsten van zijn vrouw is hij om. Ronald Giphart is dol op kippenlevertjes.

Er wordt onder voedselologen veel nagedacht over onze smaakontwikkeling. Kinderen houden namelijk van andere producten dan volwassenen en bejaarden. Er is een theorie dat ons smaakpalet om de zoveel jaar wordt aangepast aan onze fysieke behoeften. Afkeer of verlangen naar ingrediënten zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van stoffen die wel of niet voedzaam voor ons zijn. Deze theorie - door sommigen denigrerend omgeschreven als ‘zachte, speculatieve wetenschap’ - zou verklaren hoe onze smaakvoorkeuren tijdens ons leven kunnen veranderen. Waarom we als kind spruitjes verafschuwen, om er dertig jaar later juist naar te verlangen.

Vroeger haatte ik kippenlevertjes. Echt haatte. De lever is een chemische fabriek die letterlijk honderden stoffen verwerkt en omzet (bijvoorbeeld medicijnen en andere chemische materie. (Kippen)levers bevatten veel eiwitten en ze zijn een bron van vitaminen (met name A en B12) en ijzers. Als kind heb je daar genoeg van, maar mensen die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor bloedarmoede hebben baat bij kippenlevers.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.