Een appel per dag houdt de dokter buiten de deur, luidt een bekend gezegde.
Volledig scherm
Een appel per dag houdt de dokter buiten de deur, luidt een bekend gezegde. © Shutterstock

Dit is waarom je eigenlijk de hele appel zou moeten eten

Koken & etenWie een appel eet, krijgt zo'n honderd miljoen bacteriën binnen. Dat indrukwekkende aantal is ‘geteld’ door microbiologen. Opvallende ontdekking: de meeste gezonde bacteriën zitten in het klokhuis.

Appels leveren vitaminen en voedingsvezels, dat weet iedereen. Niet voor niets luidt een bekend gezegde dat je elke dag een appel moet eten om de dokter buiten de deur te houden. Nu blijkt dat appels nóg iets nuttigs bevatten: een hele berg bacteriën. Wie van die laatste kwaliteit optimaal wil profiteren, omdat bacteriën goed zijn voor je darmen, moet eigenlijk de héle appel eten. Want vooral in het klokhuis blijken veel van die gezonde bacteriën te leven.

Dat ontdekten Oostenrijk wetenschappers van het Institute of Environmental Biotechnology van de Graz University of Technology. Zij publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het microbiologie-vakblad Frontiers in Microbiology

Opvallende bevinding

Met het eten van de hele appel krijg je extra vezels binnen, naast flavonoïden (anti-oxidanten, waarvan de precieze werking nog niet duidelijk is). Maar wie ook het klokhuis weghapt, krijgt ook nog eens tien keer zoveel bacteriën binnen als iemand die het klokhuis wegmikt. 

Wie het helemaal goed wil doen, kiest biologische exemplaren. Die bevatten meer verschillende soorten bacteriën dan appels die op de reguliere manier waren geteeld. En dat zou weleens gezonder kunnen zijn, aldus de wetenschappers.

Appels zijn een van de populairste fruitsoorten. Gemiddeld verschalken we als volk jaarlijks 145.000.000 kilo. Omgerekend zijn dat ongeveer 725.000.000 appels als je uitgaat van 5 appels per kilo. 

Vruchtvlees

Onderzoekers analyseerden de bacteriën in het steeltje, de schil, het vruchtvlees, de zaden en de calyx: het stukje onderaan waar de bloem zat. Elke appel bevatte zo'n 100 miljoen bacteriën. Zonder klokhuis nog 10 miljoen, waarbij de meesten zich in het vruchtvlees ophielden. Het verschil tussen de biologische en de conventionele appel: in de biologische zat circa 40 procent meer diversiteit. Hoe groter de diversiteit, hoe beter je darmen werken, heeft eerder onderzoek uitgewezen

Eet je een appel, stop dan niet bij het klokhuis.
Volledig scherm
Eet je een appel, stop dan niet bij het klokhuis. © Shutterstock

Of het zo verstandig is om ook de pit te eten, is nog de vraag: volgens het Voedingscentrum kun je die beter niet doorslikken vanwege de gifstoffen die erin zitten. 

De biologische teelt komt goed uit het onderzoek. Toch werd het onderzoek niet betaald door een biologische landbouworganisatie, maar door de Oostenrijkse overheid via Sparkling Science. De auteurs melden verder dat zij geen commerciële of financiële banden hebben die kunnen zorgen voor belangenverstrengeling. 

Iets lekkers maken met appels? Probeer eens deze citroencake met geflambeerde appel: