Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Dit is de reden waarom je niet zonder vitamine B12 kunt

Vitamine B12 kom je overal tegen, in sojamelk, in vegagehakt en in boter in de supermarkt en natuurlijk in de vitamineschappen van de natuurwinkel. Wat is deze vitamine precies? En waar is het goed voor?

Om het belang van B12 meteen stevig neer te zetten: zonder deze vitamine zou er geen leven zijn op onze aardbol. Professor Eddy Smid van Wageningen University & Research beschrijft B12 als ‘een van de ketens die ons ecosysteem samenbinden’. ,,Planten kunnen geen B12 aanmaken en hebben het ook niet nodig. Dieren, zoals de mens, kunnen niet zonder maar kunnen het ook niet zelf produceren.’’

Dat kunnen alleen bepaalde bacteriën, zegt Smid. ,,Die bacteriën produceren B12 bijvoorbeeld van plantenrestanten in de pens en darmen van herbivoren. Daarna verspreidt de vitamine zich door het hele lichaam. Deze prooidieren, zoals koeien, worden door vleeseters gegeten. Zo bindt B12 het hele ecosysteem samen.’’

  1. ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’
    Video

    ‘Cocktails maken is geen hocus pocus, iedereen kan het’

    De passie spat er vanaf als je met Tess Posthumus praat over cocktails. Ze vertelt enthousiast over het vinden van de juiste mix tussen alcohol, kruiden en fruit. Of over welk glas en welke garnering je het beste kunt gebruiken. Laat het maar aan de Amsterdamse (30) over, ze is niet voor niets de beste vrouwelijke bartender ter wereld. De favoriete cocktailrecepten van Tess zijn verwerkt in haar nieuwe boek Masterclass: Cocktails.