Dit is de kracht van eieren, noten, knollen en zaden
vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt voedingsdeskundige Nicole de Roos een vraag over zaden, eieren en scheuten: heeft alles waar leven uit groeit extra voedingswaarde?
Voedingsdeskundige Nicole de Roos bevestigt dat dat sommige voeding meer voedingswaarde heeft dan andere. ,,Eieren, zaden en pitten, noten, knollen en kiemen zijn bedoeld om nieuw leven voort te brengen en bevatten doorgaans veel energie en voedingsstoffen”, legt zij uit.
,,Eieren zijn een goede bron van eiwitten en leveren ijzer en vitaminen. Zaden, pitten en noten bevatten naast eiwitten gezonde vetten. Een handje notenzadenmix levert je een hoop mineralen op, denk aan kalium, calcium, magnesium en zink.”
,,Die mineralen zijn goed voor je botten, bloeddruk en afweersysteem. Hou het wel bij een handje, want de vetten leveren veel energie, waardoor je er makkelijk van aankomt.”
Voedingsvezels
Als het om voeding vol gezonde stoffen gaat, scoren knollen ook goed. ,,Knollen zoals aardappelen bevatten vooral zetmeel en voedingsvezels, maar ook vitamine C. Prima als alternatief voor rijst en pasta.”
,,Kiemen - de jonge, net ontkiemde plantjes van rode biet, radijs of taugé en alfalfa - bevatten veel voedingsvezels en vitaminen. Ze kunnen worden gegeten als salade of met een groentespread op brood. Ze zijn daardoor een mooie aanvulling op je groente-inname.”
Bekijk hier alle video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze Nederlandse stad speelt een superbelangrijke rol in de avocadowereld (en het is niet Amsterdam)
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
Wat Eten We Vandaag: Gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli
Zin in een makkelijk, maar smaakvol gerecht? Ga dan aan de slag met gestoofde kabeljauw met meergranenrijst en broccoli. Door de kabeljauw te stoven in kruidige kokosmelk, wordt deze heerlijk van smaak en lekker mals. -
Wat Eten We Vandaag: Spareribs met honing en balsamico
Malse spareribs die zo van het bot vallen, het geheim zit hem in het langzaam garen van het vlees. Dat doen we op een lage temperatuur, in dit recept met behulp van de slowcooker.
-
Wat Eten We Vandaag: Enchiladas met kip
-
-
-
Koken & eten
Schillen en visnat: zo kookten huisvrouwen in de Tweede Wereldoorlog
Met het boek De oorlogskeuken - Vrouwen aan het thuisfront schrijft auteur Eddie Niesten (69) een hommage aan de huisvrouwen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Met zijn kennis over de culinaire geschiedenis schetst hij wat er allemaal in de pan verdween in tijden van schaarste. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.