Dit is de beste temperatuur voor je koelkast
Koken & etenDe ideale temperatuur om je melk, broccoli en kaas te bewaren? Die ligt op 4 graden Celcius. Het Voedingscentrum adviseert deze lage temperatuur en houdt een actie met gratis koelkasttermometers.
,,Bij 4 graden kunnen ziekmakende bacteriën nauwelijks groeien'', licht Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum toe. ,,Listeria is een voorbeeld van een bacterie die je ziek kan maken en die groeit minder hard bij 4 dan bij 7 graden.'' De wettelijke temperatuur die supermarkten en andere verkooppunten van voedingsmiddelen moeten aanhouden is 7 graden. ,,Wij adviseerden altijd tussen de 4 en 7 graden maar vanuit voedselveiligheid gezien is 4 graden beter'', aldus Van der Vossen.
Wie er snel bij is, kan een gratis koelkastthermometer bemachtigen via het Voedingscentrum (alleen verzendkosten). Met zo'n thermometer kun je zien hoe warm of koud het echt is in je 'koele kast'. Het kan er warmer zijn dan je misschien denkt, zegt Van der Vossen. De thermometer geeft heel nauwkeurig de temperatuur aan en helpt om de koelkast op de geadviseerde 4 graden Celcius te krijgen. De thermometer is te bestellen bij het Voedingscentrum. Er is ook een checklist (gemaakt voor de feestdagen) die nog steeds bruikbaar is.
Tips
1 Leg de groenten in de la onderin. Daar blijven producten op een constantere temperatuur.
2 Leg vlees/gehakt en andere bederfelijke waar onderin de koelkast. Bovenin gewone koelkasten is het warmer dan onder doordat warme lucht opstijgt. Op de bovenste plank kunnen de sauzen en andere langer houdbare producten.
3 Houd de deur zoveel mogelijk dicht. Ontraad het treuzelen bij een open koelkastdeur en zet de boodschappen in één keer in de koelkast. Laat de deur niet open staan tijdens het uitpakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Zo onderscheid je volkorenbrood van bruin geverfd witbrood
Voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns (Maastricht University) vertelt in zijn college bij de Universiteit van Nederland alles over brood en scheidt voor jou het kaf van het koren: wanneer is een volkorenbrood écht volkoren? -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
Koken & eten
Warm weer op komst; zo voorkom je voedselvergiftiging
Heerlijk om met dit warme, zomerse weer buiten te eten. Maar deze temperaturen hebben ook een nadeel, want ons voedsel bederft sneller. Daarom 7 tips hoe je op warme zomerdagen problemen met voeding kan vermijden.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel.