Dit is de beste manier om je ei te pocheren
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe pocheer je een ei?
De meestgestelde vraag in mijn inbox is met afstand: hoe pocheer je een ei? Een handige techniek om in de vingers te krijgen als je tijdens de lockdown wat meer bent aangewezen op je eigen kookskills.
Vloeistof
Eieren pocheer je uit de schaal in vloeistof. Dat kan water zijn, maar ook bouillon, room, melk, soep, saus of boter. In de eerste seconde van het garen moet het eiwit direct een beschermlaagje vormen voor het hele ei. Dat ei gaart dan 3 tot 5 minuten in vloeistof dat net tegen de kook aan zit, maar niet pruttelt. Het doel is om een lopende dooier te hebben, verpakt in stevig eiwit dat op een bolletje mozzarella lijkt.
Kolkje
Pocheren in vloeistof werkt alleen met verse eieren
Neem voor drie eieren 2 liter water met daarin 30 gram zout en 20 gram azijn. Zout en azijn zorgen ervoor dat het buitenste laagje van het ei sneller stollen. Maak met een garde een kolkje in het hete water. Breek een ei in een kopje en laat het langzaam in het water zakken. Herhaal met de andere eieren in dezelfde pan. Er kunnen prima drie eieren tegelijk in deze pan.
Losgekomen eiwit drijft nu waarschijnlijk naar het oppervlak, dat kun je met een schuimspaan uit het water halen en wegdoen. Nog beter is het om het dunne eiwit van het ei, in rauwe toestand, direct weg te doen. Na 3 tot 5 minuten zijn de eieren gaar genoeg. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en dep ze op papier droog. Ready to eat.
Pocheren in vloeistof werkt overigens alleen met verse eieren. Niet-verse eieren hebben slap eiwit dat zich door de hele pan verspreidt.
Trekfolie
Je kunt het ei uit de schaal ook verpakken in uitgeholde groenten of een bakje (en cocotte). Nog een toptruc: leg trekfolie in een bakje, smeer dat in met olie en tik er een of twee eieren in. Knoop de folie goed dicht en stoom in water of een stoompan gaar. 5 minuten voor één ei, 8 voor een dubbel ei.
Bekijk hier meer video's van Joris Bijdendijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Zo maak je een perfecte tosti
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe maak je de perfecte tosti? -
Wat Eten We Vandaag: Witte asperges uit de oven met uitgebakken pancetta, doperwten en krieltjes
De ultieme lentegroente: asperges, ook wel het witte goud genoemd. Te koop bij de supermarkt, groentewinkel, maar ook bij de boer. Dit gerecht is een variatie op asperges à la flamande, wat traditioneel wordt gegeten met ham. In dit recept wordt die ham vervangen door heerlijke krokante pancetta. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
Wat Eten We Vandaag: Mosterdsoep met spek
Mosterdsoep is een echte klassieker. Heerlijk als tussendoortje, lunch of voorgerecht. In deze soep is gekozen voor Groninger mosterd: een grove mosterdvariant die goed samengaat met spek. Door de toevoeging van aardappel kan de soep gegeten worden als volwaardige maaltijd. -
Video
Zo maak je thuis een echt goede milkshake
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij hoe je thuis een goede milkshake maakt. -
PREMIUM
Waarom Johns whisky kan concurreren met Schotse flessen van 70 euro
Zijn vierde en grootste oplage whisky kwam vorig jaar uit. En John Keuris, sinds 2011 in Woerden gevestigd met zijn distilleerderij, vond dat zijn drankje niet onder deed voor de Schotse en Ierse whisky. Zijn geheim? ,,Ik geef niets om massaproductie. Als het nog niet goed is, laat ik het gewoon nog een half jaartje rijpen.”