Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan
VideoOf je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand, je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren.
Delen per e-mail
Een maandje niet drinken is populair. Deze maand doen meer dan 32.000 Nederlanders mee aan IkPas. Ze maken met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan. Sommige mensen koppelen het iets later in het jaar aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden.
Wat begon in Engeland is in enkele jaren uitgegroeid tot een grotere beweging van mensen die het belang van stoppen en minderen inzien.
Wat zo’n maand droog staan met je lijf doet, leggen psychiater en gedragswetenschapper Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa uit in de video van Universiteit van Nederland. Bekijk ‘m hierboven!
Dit artikel verscheen eerder op 1 januari 2019.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Expert proeft tien mocktails: ‘Deze ruikt naar schraal bier’
Als het warm weer is, lonken de koude drankjes. Omdat alcohol en hitte niet altijd goed samen gaan, test expert Marie Claessens tien alcoholvrije mocktails. -
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings. -
PREMIUMVoor jou getest
Dit zijn de beste biertjes uit blik
Nederlandse brouwers ontdekken blik als verpakking voor hun gerstenat. Metaalsmaak? Welnee, blik biedt grote kansen. -
PREMIUM
Deze theatertechnici verloren hun baan en gingen bier brouwen: ‘Onze droom is eigen brouwerij’
‘Dryade’ en ‘Feniks’ heten de twee biertjes van de kersverse Nieuwerkerkse brouwerij De Mythe. Bedacht in Nieuwerkerk aan den IJssel, gebrouwen in Amstelveen. ,,Onze droom is ooit een eigen brouwerijtje met proeflokaal in Nieuwerkerk te beginnen.” -
Wat Eten We Vandaag: Penne Puttanesca met broccoli en tonijn
Deze pasta heeft vele variaties, maar de basis blijft altijd gelijk: olijven, kappertjes en ansjovis. Naast broccoli en tonijn voegen we ook extra pit toe in de vorm van een rood pepertje.
-
PREMIUM
De hete sauzen van broers Freek en Stan zijn ‘hot’ in heel Europa: ‘We krijgen zelfs dankbetuigingen’
Een misverstand wil Freek Raijmakers (31) graag uit de wereld helpen. Bij hete saus draait het niét alleen om hitte. ,,Smaak is uiteindelijk belangrijker dan pittigheid.” Raijmakers kan het weten: Samen met broer Stan bedient hij vanuit Asten liefhebbers van hete saus in heel Europa op hun wenken. Webshop Heatsupply begon als een gok van twee broers, maar is serious business. -
Koken & eten
Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’
Een tv-uitzending van de Keuringsdienst van Waarde opende gisteren de ogen van veel kijkers. De makers lieten zien dat grote producenten van flesvoeding meer vragen voor dezelfde babymelk als die van een huismerk. -
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie.