Dit eten brengt geluk in het nieuwe Chinese jaar
Het is vandaag Chinees Nieuwjaar en dat betekent dat het jaar van de hond wordt ingeluid. Dit houdt ook in dat Chinezen extra uitgebreide maaltijden eten. Die worden heel zorgvuldig gekozen, omdat de gerechten geluk en voorspoed zouden brengen.
Het eten van vis wordt gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om de overvloed in het nieuwe jaar te verwelkomen, eten Chinezen niet hun hele bord leeg. Vis is niet het enige gerecht dat geluk symboliseert tijdens Chinees Nieuwjaar. Ook lange noedels, mandarijnen, loempia's en dumplings doen dat. Lange noedels staan voor geluk en een lang leven, zo meldt South China Morning Post.
Het woord voor plakkerige rijstcake lijkt erg op dat voor 'jaarlijks hoogtepunt' in het Kantonees, waardoor het dessert erg in trek is. Mandarijnen worden niet alleen gegeten, maar ook weggegeven en tentoongesteld om fortuin en geluk te symboliseren.
Tenslotte voorspellen ook loempia's en dumplings weelde voor het nieuwe jaar. Het Kantonese woord voor sla lijkt op het woord voor 'groeiende welvaart' en dat maakt dit product populair. Slabladeren worden ook 'gegeten' door de Chinese draken die langs de huizen gaan vandaag tijdens de viering van het nieuwe jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft? -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
Dankzij Nijmeegs bedrijf straks overal in Nederland 5G-netwerk
NXP zag twee jaar geleden geen brood meer in de transistorpoot Ampleon. Nu groeien de bomen er weer tot in de hemel. -
Dit kost een schnitzel in de Alpen
We zitten nog midden in de winter, tijd om af te reizen naar wintersportoorden. Daar mag de schnitzel niet ontbreken. Maar wat betaal je daarvoor?