Deze Surinaamse kippensoep (met Indonesische roots) staat bekend om de smaakvolle bouillon
VideoTv-koks Job en Perry leren over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. De koks spreken in de serie met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: saoto soep.
Delen per e-mail
In deze aflevering bezoeken Job en Perry een van de oudste 'warungs’ (eethuizen, red.) van Nederland: Spang Makandra, sinds 1978 een begrip in Amsterdam. Hier proeven de tv-koks een ‘hele goeie saoto soep’.
De soep, gebaseerd op kippenbouillon, wordt lang getrokken in onder andere salamblad, gember en laurierblad waardoor er veel smaak aan zit, legt Budi van Spang Makandra uit. Meer wil hij er niet over kwijt: ,,Dat is het geheim van de chef”, aldus de Surinaamse Amsterdammer. Het gerecht wordt aangevuld met ei, gebakken aardappelen, taugé en vermicelli.
Voor een echte goede saoto soep gebruik je de hele kip. ,,Daar staat de Surinaamse keuken ook wel om bekend”, vindt de manager van het Surinaamse eethuis. ,,Alles wat je kunt gebruiken, gebruik je.” De karkassen van de kip zijn de basis voor de bouillon en het kippenvlees gaat helemaal uitgeplozen de saoto soep in.
,,Rond het einde van de 19de eeuw werd saotosoep door Javaanse arbeiders naar Suriname gebracht”, vertelt Budi. De Indonesiërs kwamen naar Suriname om te werken en namen hun eetgewoontes mee. Zo werd de soep een begrip in de Surinaams-Javaanse keuken.
Wat de saoto soep van Spang Makandra zo bijzonder maakt? ,,Dat is familiegeheim”, zegt Budi. Het recept zit al generaties lang in zijn familie. ,,Meer dan veertig jaar geleden begon mijn moeder het eethuis met haar broers. Ze was altijd bezig met koken en smaken, maar schreef nooit iets op.”
Hoewel zijn moeder in 2011 overleed, zijn de recepten hierdoor niet verloren gegaan. De keuken van Spang Makandra wordt tot op de dag van vandaag bemand door mensen die vroeger met Budi’s moeder in de keuken stonden. ,,Zij zijn de enigen die weten hoe de gerechten gemaakt worden en houden dagelijks in de gaten of de smaken nog net zo zijn als vroeger.”
Benieuwd naar de soep van Spang Makandra? Hieronder vind je het recept.
Recept Saotosoep
Ingrediënten:
- kip
- salamblaadjes
- laos
- teentjes knoflook
- ui
- zout
- witte gemalen peper
- serehstengels
Bereidingswijze:
Breng de kippenbouten in een grote pan aan de kook. Snijd de laos in zessen en de knoflooktenen doormidden.
Kneus de serehstengels zodat de smaak makkelijker vrijkomt. Pel de ui en snij deze doormidden.
Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat de bouillon op laag vuur trekken.
Proef de soep en voeg eventueel zout en witte peper naar smaak toe. Stop de koude producten (o.a. het ei) in een kom en giet daar de bouillon overheen.
Meer over SuriFood leren? Bekijk ook de andere afleveringen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
halen en brengen Italiaanse hotspot aan Scheveningse haven: eerbetoon aan het vissersdorp met de beroemde kaviaren
Met alles was rekening gehouden. Niet met die vervelende gast corona. Dus blijft het nieuwe restaurant La Liguria nog dicht maar kunnen we al wel naar de mercato in de lucht van zilte zee bij Scheveningen. Dat deden we dus, voor onze rubriek Halen en Brengen. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Brabantse snacks Deze Brabantse snack is een alcoholbommetje: ‘Tilburgser dan dit wordt het niet’
Een kuipje van pure chocolade gevuld met Schrobbelèr, afgedekt met een topje van melkchocolade met hazelnoot. Dat is de Schrobbelèrbonbon. ,,Eerst maakten we kogeltjes zonder de hazelnootchocolade. De kuipjes werkten wat beter, dus daar zijn we op overgestapt. Sindsdien is het recept niet veranderd. Het is gewoon goed zo'', vertelt Wim Geers, van Huize Geers in Tilburg. -
Koken & eten Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg. -
Zo eet je op Popcorndag je favoriete snack (maar dan lekkerder en zes keer goedkoper)
Het is vandaag Popcorndag. Een bezoekje aan de bioscoop moeten we nog even uitstellen, maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen popcorn kunnen eten. Uit een zak bij de supermarkt of - veel goedkoper - zelfgemaakt. Het is super simpel.
-
PREMIUM
Koken & eten Carnaval zonder kroegentocht met bier en frikadellen? In dit Brabantse dorp verzonnen ze een list
Carnaval dit jaar voorbij laten gaan? Als het even kan, gaat dat in Deurne niet gebeuren. Daar kun je op 14 februari namelijk met de fiets van afhaalpunt naar afhaalpunt rijden voor een frikandel, een pilsje, confetti en carnavalsmuziek. ‘En alles helemaal coronaproof, natuurlijk.’ -
PREMIUM
Koken & eten Bitter vinden we brrrrr... maar het is o zo gezond
In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. -
Koken & eten Zoek je naar een goede keukenmachine of foodprocessor? Dit zijn de uitblinkers
Keukenmachines en foodprocessors nemen je veel werk uit handen. Maar welke moet je kiezen? De Consumentenbond testte vijftien exemplaren van de twee keukenhulpen en koos de beste uit.