Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Koken & EtenMaaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij.
1 Door herrie proef je minder
Drie factoren die je smaak beïnvloeden in de lucht zijn luchtdruk, droge lucht en opvallend genoeg ook het lawaai dat je hoort. Dat laatste liet een studie van Oxford University uit 2014 al zien. Vooral zoet proef je minder goed als het geluid van de motoren in je oren zoemt. ,,Het scheelt zo’n 10 tot 20 procent’’, aldus Wilbert de Louw van Foodcase, dat maaltijden ontwikkelt voor dertig luchtvaartmaatschappijen. ,,Alleen eten met umamismaak, ook wel de vijfde smaak genoemd, blijft overeind.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Prijsstijging in de horeca, soms wel met 40 procent: ‘Kunnen we dit wel maken?’
Na het tankstation en de supermarkt zijn de prijsstijgingen nu ook duidelijk voelbaar in de Nederlandse restaurants. ,,Ik voel me er ook niet prettig bij, maar je moet mee.” -
Koken & Eten
Patatje bestellen tijdens het vliegen: dat kan over een paar weken bij honderden vluchten
Transavia serveert binnenkort friet op alle vluchten. Met deze allemansvriend denkt de luchtvaartmaatschappij veel passagiers een plezier te doen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
Koken & Eten
Dit is waarom wij oranje wortelen eten
De wortelen die wij doorgaans kopen zijn feloranje terwijl er veel meer kleuren wortelen bestaan. Waarom eten wij veel oranje exemplaren? Experts over het oranjegevoel, de mythes en de vermoedelijke echte reden waarom wij deze eten. -
Deze airline serveert kaasfondue in de lucht
Dol op kaasfondue? Er is nu een luchtvaartmaatschappij waar je je favoriete gerecht kunt bestellen. Niet alleen voor mensen met veel poen: gewoon in economyclass. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: ‘Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang’
De pandemie leverde veel mensen extra kilo's op en die blijven plakken. Je krijg ze pas weg als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. ‘Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.’