Deze groente- en fruitsoorten bewaar je het beste in (of juist buiten) je koelkast
videoOm voedselverspilling tegen te gaan is het goed om te weten hoe je je eten kunt bewaren. Dus welke groente- en fruitsoorten horen eigenlijk in de koelkast? En welke producten kun je invriezen? Met deze bewaartips zorg je ervoor dat je de houdbaarheid optimaal benut.
,,Over het algemeen geldt: ligt het bij de supermarkt in de koeling, dan moet je dat thuis ook doen”, zegt Wietske de Lange van milieuorganisatie Natuur & Milieu. ,,Sommige producten liggen in de supermarkt niet in de koeling, maar kunnen thuis wel langer goed blijven door ze in de koelkast te bewaren, zoals appels, peren, perziken, nectarines, kiwi’s en alle typen bessen.”
Als je een grote hoeveelheid hebt gekocht en die niet in een keer opeet kun je die regel aanhouden. ,,Het is wel belangrijk dat je koelkast op 4 graden staat afgesteld, dat is de juiste koelkasttemperatuur”, aldus De Lange.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op. Dan gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en gaan ze eerder rotten. Ze verliezen dan ook hun smaak. Ook komkommers, paprika’s, courgettes en aubergines bewaar je buiten de koelkast.”
,,Bananen, appels, peren, perziken en tomaten verspreiden een gas terwijl ze zelf rijpen: ethyleen”, gaat De Lange verder. ,,Hierdoor versnelt de rijping van fruit. Let dus op wat je bij elkaar in de fruitschaal legt.”
Avocado’s en mango’s doen het ook beter buiten de koelkast, weet Kathelijn van Elk van Too Good To Go, een app waar je overgebleven eten kan kopen van bedrijven. ,,Sla, bloemkool en aardbeien bewaar je het beste in de koelkast.”
Om de groei van bacteriën te remmen bewaar je eieren ook het liefst in de koelkast. ,,Houd ze wel in het doosje, anders drogen ze uit. Als je ze met hun punt naar beneden bewaart blijven ze nog langer goed”, aldus De Lange.
Verse kruiden
,,Aardappelen kun je het beste op een donkere plek bewaren, zoals in een keukenkast of kelder”, gaat Van Elk verder. Volgens het Voedingscentrum bewaar je aardappelen beter niet bij uien, omdat ze dan sneller spruiten en de uien sneller bederven door het vocht uit de aardappelen. Als je je aardappelen bij de appels bewaart gaan ze juist minder snel spruiten.
,,Vergeet ook niet je vriezer, want daar kan meer in dan je denkt”, zegt Van Elk. ,,Verse kruiden kun je in olijfolie als ijsblokje invriezen, net als restjes citroensap of wijn.” Restjes kruiden kun je ook in een nat velletje keukenpapier wikkelen, tipt het Voedingscentrum. Dan bewaar je ze onderin de koelkast en zijn de kruiden nog enkele dagen langer te gebruiken.
Juiste koelkastindeling
Als je eten in de koelkast bewaart is het goed om te weten dat de temperatuur in de koelkast niet overal gelijk is. ,,De deur is de warmste plek en de onderste plank is vaak het koudst. Groenten en fruit blijven het langst goed in de groentela, vlees en vis leg je het beste op de onderste plank”, aldus De Lange.
Restjes bewaar je in bakjes en voordat je ze in de koelkast doet, laat je ze afkoelen om te voorkomen dat de koelkast opwarmt. ,,Restjes zijn over het algemeen twee dagen houdbaar, leg ze dus vooraan in je koelkast”, tipt De Lange. ,,Dit geldt trouwens voor alle kort houdbare producten. Let dus op dat ze niet achter in je koelkast verdwijnen.” Je eten invriezen is vaak een goede optie om voedselverspilling tegen te gaan. ,,Het is dan handig om het eten al klaar te maken, of in elk geval even kort te koken. Laat het ook eerst even afkoelen voor het in de vriezer gaat.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Hoeveel groente en fruit heeft jouw kind nodig? Lees het hier bij Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Koken & Eten
Welke dranken geven grootste kater: vrijwilligers lieten zich vollopen voor experiment
Wie een avondje gaat stappen en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Klopt deze stelling? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd antwoord op die vragen. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkoolstamp met schelvis en Hollandse garnalen
Voor wie zowel van stamppot als van vis houdt, is deze stoemp met schelvis en Hollandse garnalen een ideaal gerecht.
-
Wat Eten We Vandaag: Romige kip Marsala
Kip Marsala of ‘pollo al Marsala’ is een Italiaans kipgerecht met romige saus. De saus wordt gemaakt met volle slagroom, champignons en Marsala wijn. Die laatste wordt geproduceerd op Sicilië. -
-
-
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
Koken & Eten
Eet je koolhydraatarm? Deze desserts maak je met veel minder suiker
Als je met suiker wilt minderen, dan zijn desserts waarbij je geen of weinig suiker toevoegt een manier om jezelf toch te verwennen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer