Deze goedkope, oer-Hollandse granen verdienen vaker een plek op je bord
Koken & etenEen van de lessen van deze tijd is dat we voedsel niet altijd van ver moeten halen. En laat de Nederlandse bodem nu vol staan met granen. Culinair journalist Laura de Grave scheidt het kaf van het koren.
Wie een blik werpt op de Nederlandse graanvelden, ziet op het eerste gezicht voornamelijk tarwe en mais (vooral voor veevoer) en gerst (voor bier). Na de Tweede Wereldoorlog kozen boeren voor veel opbrengst per vierkante meter en eenvoudig te telen graansoorten. Sommige (oude) graansoorten verdwenen daardoor vrijwel volledig. Toch keert het tij. Steeds meer graantelers verbouwen weer granen van verschillende rassen voor ons avondmaal. Er valt weer wat te kiezen. Wat dacht je van ‘risotto’ van spelt? En heb je weleens pap gegeten van gierst- of teffvlokken?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Taart met pikant plaatje bestellen voor een feest? Pas op, bakkers drukken niet alles zomaar af
Niets zo leuk als een persoonlijke taart. Je doet de doos open en je leest een tekst die helemaal op jou slaat. Of een foto die precies bij jou als jarige Job of Jet past. Zo'n foto moet de gulle gever wel met zorg uitkiezen, want niet alles mag, zo blijkt uit een rondgang langs de bestelsites. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMVideo
Tv-kok Rudolph smult van Goudse koeken en verhalen
‘Dit is echt leuk!’ Tv-meesterkok Rudolph van Veen bladert enthousiast door een receptenboekje uit 1931 van de Goudse bakker Van den Berg. ‘Haha, de koekkruimels uit die tijd zitten er nog in vastgeplakt.’ -
PREMIUMJij bestelt, zij fietsen
Hebben flitsbezorgers nog toekomst na flitsende start? ‘Ze fietsen als blinden’
Flitsbezorgers maakten een vliegende start. De weerzin tegen deze ultrasnelle boodschappenbezorgdiensten als Getir, Gorillas, Zapp en Flink neemt toe, maar de bedrijven maken zich geen zorgen. ,,Dit is wat de klanten willen.” -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUM
Wilfred kijkt voor zijn werk in afvalemmers: 'Negen van de tien mensen reageren enthousiast’
Koffiedik, aardappelschillen en ja, ook de stinkende resten van je met knoflooksaus doordrenkte bezorgmaaltijd: Goud waard, willen afvalverwerkers van de daken schreeuwen. Toch belandt het in de grijze kliko. En dus in de verbrandingsoven. ,,Mensen denken: ‘vies’, maar ze moeten gaan denken: ‘compost.’” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUMKoken & eten
Koolhydraatarm koken is lekker en gezond, vindt Mary: 'Ik wil wat kilootjes kwijt’
Bloemkoolkruimels in plaats van witte rijst en courgetteslierten als alternatief voor spaghetti. Wie koolhydraatarm eet, zit al gauw aan een bord bomvol groenten. De methode is heel populair. Thuiskok Mary Hofman kan het iedereen aanraden.