Volledig scherm
Jonnie Boer en Thérèse Boer die met De Librije weer in de top-50 van de wereld staan. © Carlo ter Ellen

De Librije terug in de lijst van 50 toprestaurants van de wereld

Koken & etenDe Librije is terug in de lijst van beste restaurants van de wereld, die vanmiddag in Singapore werd onthuld. Het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer eindigt op plek 46. 

In 2016 stond het Zwolse restaurant ook al op de beroemde lijst. Vorig jaar bevatte de lijst echter geen enkel Nederlands restaurant. De Librije viel toen net buiten de boot met een 51ste plek. Het Franse Mirazur in Menton, van de Argentijns chef Mauro Colagreco, is als beste restaurant aangemerkt. Op nummer twee staat Noma uit Kopenhagen. 

Colagreco bedankte in zijn speech Frankrijk, waar zijn kinderen zijn geboren. Hij zei dankbaar te zijn voor alle landen waar hij welkom was om de keuken te leren kennen. ,,Grenzen, die zie ik niet. Dank u wel. Ik hou van jullie.’’ Na die woorden werd hij door zijn team opgetild alsof hij het winnende doelpunt had gescoord bij het WK voetbal.

Zijn restaurant in Menton ligt op een half uurtje rijden van Nice. Een lunchmenu kost er nu 160 euro. Voor een diner ben je 260 euro kwijt. In de keuken gebruikt Colagreco seizoensproducten: veel groenten en fruit uit Frankrijk en Italië. Mirazur heeft twee michelinsterren. 

Volledig scherm
De winnaar van The World's Best Restaurant en The Best Restaurant in Europa is Mirazur, in Menton, Frankrijk. Mauro Colagreco staat in het midden met het witte overhemd. © World's Best Restaurants

Dat tweesterrenrestaurant The Jane niet tot de 50 beste ter wereld behoort, was vorige week al bekend. De Antwerpse zaak van de Zeeuwse topkoks Nick Bril en Sergio Herman zakt van nummer 89 naar 99, zo werd vorige week bekendgemaakt. In 2016 was The Jane nog de hoogste binnenkomer op 54. Restaurant Amber in Hong Kong, waar oud-Vlissinger Richard Ekkebus chef is, is dit jaar terug te vinden op 102. In 2018 stond Amber nog op 56. 

De prijs voor de beste vrouwelijke chef ging naar de 28-jarige Mexicaanse chef Daniela Soto-Innes. In haar dankwoord pleitte ze voor een veilige en aangename werkomgeving in restaurants. Als chef is ze leider, beseft ze. ,,Het is niet alleen degene die kookt en die recepten maakt.’’ In elk maal wil ze met haar team vechten voor geluk. ,,Dromen doen ertoe, we willen ze uit laten komen.’’ Het beste Noord-Amerikaanse restaurant in de lijst is Pujol uit Mexico-Stad.