De Indische keuken is hot: deze boeken doen watertanden
Koken & etenAan de vooravond van de Kookboekenweek watertandt Ronald Giphart zich een weg door de beste Indonesische receptenbijbels.
Indisch koken is hot, en dan heb ik het niet alleen over het gebruik van specerijen. Nu is het natuurlijk onzinnig om te spreken van ‘de Indonesische keuken’ want het land, een archipel met bijna vijftienduizend eilanden en 260 miljoen inwoners, is immens groot en er wordt erg divers gekookt. Praten over de Indonesische keuken zou net zo onzinnig zijn als beweren dat er een typisch Europese keuken bestaat.
Dat gezegd hebbend: het kan natuurlijk geen kwaad eens langer stil te staan bij de Indische keuken, die voor een deel, vanwege de niet altijd even verkwikkelijke geschiedenis, onlosmakelijk is verbonden met Nederland. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de ronduit geweldige Indonesische kookboeken die er binnen een tijdsbestek van nog geen jaar zijn verschenen.
Ideale recepturen
Wat een rijkdom! Omdat volgende week de Kookboekenweek weer losbarst en iedere rechtgeaarde pannenschuiver en pleziereter naar de boekhandel snelt om verse voedselporno aan te schaffen, heb ik die Indonesische kookboeken op een overzichtelijk rijtje gezet.
We beginnen met Blauw, een met een fraai rood omslag getooid boek van het illustere Indonesische restaurant Blauw in Utrecht. De signature dishes en andere lekkernijen zijn aangepast tot ideale recepturen voor de thuiskok. Een rijk boek dat zowel de keuken als het restaurant recht doet.
Ook een aanrader is Alle Indische keukengeheimen, opgetekend door drie generaties van de familie Keasberry van het al even illustere Amsterdams- Indonesische restaurant Djokja. Het mooie boek bevat naast recepten ook veel verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de Indische keuken. Een boek dat doet watertanden.
Pascal Jalhay is een van de godenzonen van de Nederlandse gastronomie. In Baru Belanda brengt hij een werkelijk prachtige ode aan de keuken van het land van herkomst van zijn vader. Bijgestaan door een dreamteam met topchefs (onder wie Jeff Keasberry van het boek hiervoor) geeft Jalhay zijn visie op de moderne Indische keuken.
Oók een spetterend boek over ‘nouveau indo’ (zoals de aanstormende Indonesische jonge honden worden genoemd) schreef Vanja van der Leeden, die het spectaculaire Indorock uitbracht, een omgevallen keukenkast met recepten als haring met Balinese sambal en perkedel jagung (een verbastering van frikandel). Een echt feest!
En voor wie tot slot eerst de basis wil leren is er het Basisboek Indonesisch, samengesteld door Francis Kuijk, ooit finalist van Heel Holland Bakt, een gedegen stap voor stap overzicht van 130 essentiële Indonesische gerechten. Wat we noemen een waar instapboek.
Selamat makan!
Sajoer lodeh
Groentegerecht voor 4 personen
- olie
- 2 rode uien, gesnipperd
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 el palmsuiker
- 3 salamblaadjes
- 1 limoenblad
- 1 winterpeen, geschild, in halve maantjes
- 200 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukken gesneden
- 200 g kool, witte kool of spitskool, in repen
- 2 maggiblokjes
- 2 el santen
- 2 eieren, gekookt en in kwarten gesneden
Er woont in onze buurt een gedistingeerde man genaamd Jan Bijkerk, geboren en getogen in voormalig Nederlands-Indië. Mijn vrouw ziet hem graag en leende van hem dit gerecht, inmiddels een van onze gezinsklassiekers. Verhit wat olie in een braadpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 5 minuten. Voeg de korianderpoeder, gemberpoeder, kurkuma, palmsuiker, de salamblaadjes en het limoenblad toe en fruit nog even 2 minuten mee. Schep de peen, sperziebonen en de kool erdoor en schenk er zoveel water bij tot de groente bijna onderstaat. Voeg de maggiblokjes en de santen toe en laat de groente een halfuurtje pruttelen, schep halverwege om. Jan serveert de sajoer lodeh onder geen beding met gekookte eieren (wij wel, maar daar hebben we het verder niet over).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Koken & Eten
‘Op de dag van zijn begrafenis bleek dat hij zijn drie sterren had behouden’
Op een brocanterie in Normandië stuit Ronald Giphart op een kookboek dat hem somber stemt. -
Koken & Eten
Dit Duitse kooktijdschrift vertedert Giphart door ‘ultieme truttigheid’
De schermutselingen over genderidentiteit en ingesleten rolpatronen hebben onze oosterburen nog niet bereikt, merkt Ronald Giphart. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Wat Eten We Vandaag: Tacobowl met bloemkoolrijst
Deze snelle tacobowl is perfect voor een drukke doordeweekse dag. Het gerecht staat al in twintig minuten op tafel en is een bron van voedzame groenten en peulvruchten. De tortillachips geven de bowl een lekkere crunch en de oude kaas zorgt voor wat pit.
-
Koken & Eten
Zo viert Paul de Leeuw Vaderdag met man en zonen: ‘Altijd proberen we de jongens aan tafel te krijgen’
Zondag is het Vaderdag. Voor Paul de Leeuw, zijn echtgenoot Stephan en zonen Kas en Toby een goed moment om samen te eten. Misschien thuis, maar waarschijnlijk in een restaurant. ,,We aten vroeger met feestdagen altijd zalm, croissants, warme broodjes en eieren als ontbijt.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Koken & Eten
Deze TikTok-foodhack maakt broccoli snijden eenvoudiger (en schoner)
Een rauwe broccoli in stukjes snijden kan een beproeving zijn. De groentestukjes vliegen door de druk van het mes alle kanten op en je keuken is een rommeltje. Een Britse vrouw heeft op TikTok een trucje gedeeld waarmee je de broccoli volledig intact houdt én een puinhoop op je keukenblad vermijdt.