Culinaire gids met 'sterrenrestaurants' voor kinderen
Een kindermenu hoeft niet altijd worst met friet, kipnuggets of een spaghetti bolognaise te zijn. Daarom stuurde culinaire gids Gault & Millau, bekend van de restaurantgidsen, voor het eerst een delegatie kinderen op pad langs restaurants in het Belgische Hasselt. Een wereldprimeur.
,,Toegegeven: ook in Hasselt zie je nog vaak dezelfde klassieke kindermenu's op de kaart staan,'' zegt Philippe Onclin, verantwoordelijke van Gault & Millau. ,,We wilden de restauranthouders eens wat meer uitdagen, en voor de kinderen zelf gewoon wat meer variatie op de kaart krijgen. Het is toch doodjammer dat de keuze zo vaak beperkt blijft? We vinden het net heel belangrijk dat ook de jongere generatie al vroeg bezig is met smaak en gezondheid. Ze staan daar trouwens veel meer voor open dan we zelf zouden denken.'' Twaalf restaurants gingen de uitdaging aan. De jury bestond uit twaalf kinderen. ,,Die mochten allemaal hun voetjes onder tafel steken en punten geven op smaak, gezelligheid en gezondheid.''
Het resultaat is een kleine gids met twaalf restaurants in Hasselt, mét een streng oordeel van de kinderjury. ,,Het is misschien nog een klein boekje, maar voor ons wel een absolute wereldprimeur'', aldus Onclin. ,,Het is de eerste culinaire gids die wij voor kinderen uitgeven. Ik was zelf verrast toen ik mocht vaststellen waar kinderen allemaal op letten. Zelfs de bordschikking namen ze mee in hun rapport! Eigenlijk is dit gewoon heel positief voor de toekomst. Er staat zonder twijfel een grote groep fijnproevers klaar.''
Drie winnaars
Drie van de twaalf opgenomen restaurants kaapten een prijs weg. Het Theatercafé aan het Cultuurcentrum mag zich het 'Smakelijkste restaurant voor kinderen' noemen. De koks van L'Aperi Vino, aan de Zuivelmarkt, waren volgens het jonge volkje dan weer het creatiefst, terwijl de 'Levensboom' aan het Leopoldplein de gezondste kindergerechten serveert. De Hasseltse Restaurantgids voor Kids is verkrijgbaar bij het de Dienst Toerisme van Hasselt.
Of er ook een Nederlandse variant komt van de kindersmulgids, kon Gault & Millau Nederland nog niet zeggen. Ons land kent wel sites die ouders tips geven waar ze met hun kroost goed terechtkunnen, zoals Kidsproof en Smulpaapje. Susan Aretz van Smulpaapje geeft op haar facebookpagina aan dit graag voor Nederland te willen oppakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Zo ga je uit eten zonder aan te komen
Met een berg goede voornemens beginnen we aan het nieuwe jaar. En onderdeel van goede voornemens zijn vaak een paar kilo's afvallen. Staat dit op je wensenlijst, maar ben je gek op uit eten gaan? Zo pak je dat aan. -
Neprestaurant in schuur op nummer 1 op Tripadvisor
Wie op zoek is naar een leuk restaurantje, belandt al gauw op een reviewsite. Waarderingen van andere klanten geloven we vaak eerder dan berichten van het restaurant zelf. Die sites blijken echter eenvoudig te manipuleren, zo bewees een Brit die Tripadvisor om de tuin leidde. -
Update met video
Michelinsterren: zeventien nieuwe restaurants, één krijgt er twee en andere verliezen beide
Zeventien restaurants in Nederland hebben maandag een Michelinster gekregen. Vinkeles in Amsterdam had er al één en kreeg er een tweede bij. Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren.
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta pangrattato met bloemkool
Op het menu: deze heerlijke pasta met pangrattato en bloemkool. De Italianen noemen pangrattato ook wel de Parmezaanse kaas van de armen. Zin in een pasta die je al binnen 20 minuten op tafel zet? Kies voor deze pasta pangrattato met bloemkool. -
PREMIUM
Duitsers moeten steeds minder hebben van hun oer-eigen worst
De toekomst van de oer-Duitse curryworst is in gevaar. Op bijna iedere hoek van de straat is de lekkernij te verkrijgen, maar Duitsers eten steeds minder vlees. Worstenverkopers zien verkopen dalen: ‘Ik zou vegetarische worsten verkopen, als ik nu opnieuw zou beginnen.’