Coronapatiënten die reuk verloren kunnen hun neus trainen
Koken & etenDat is gek: je ruikt ineens niks meer en je lievelingsgerecht smaakt heel anders. Veel coronapatiënten verliezen hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Onderzoeker Elbrich Postma van de Universiteit van Wageningen ontdekte dat er hoop is voor deze mensen.
Delen per e-mail
Volgens Elbrich Postma heeft reukverlies invloed op de kwaliteit van leven: ,,Patiënten merken dat ze minder genieten van eten of koken. Daarnaast worden ze vaak onzeker omdat ze hun lichaamsgeuren niet ruiken.” Ook geeft het een onveilig gevoel, mensen ruiken namelijk geen gas- of brandgeuren.
Aangeleerde eetgewoontes
,,Ik had verwacht dat patiënten met reukverlies minder gezond zouden eten”, bekent Postma. ,,Dit bleek helemaal niet zo te zijn. Veel van hen hebben aangeleerde eetgewoontes van huis uit.” Sommige mensen houden vast aan het eten dat ze al kennen omdat zij zich dat herinneren. Daarentegen vinden mensen het ook leuk om andere dingen uit te proberen.
,,Een patiënt vertelde ooit dat hij geen liefhebber van vis was. Nu vindt hij haring het lekkerste dat er is”, aldus Postma. Mensen met reukverlies hebben een voorkeur voor voedingsproducten met sterkere smaken. Hiermee compenseren zij hun veranderde smaakbeleving.
Zo’n 5 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft een verminderd reuk- of smaakvermogen. Dit heeft allerlei oorzaken, zoals ouderdom, een ongeluk, griep of een verkoudheid. Postma liet patiënten zonder reukvermogen in de MRI-scanner geuren ruiken. De patiënten gaven aan niks te ruiken, maar de hersenen reageerden wel op de geuren. ,,Dit was voor mij een aanleiding om verder te onderzoeken of de bewustwording actief gemaakt kan worden”, zegt Postma. ,,Je laat mensen weer oefenen met ruiken. Een soort fysiotherapie voor je neus.”
Belemmerend
Ze vond een relatie tussen het hersengebied dat te maken heeft met geur en smaak en hoe goed patiënten konden ruiken. ,,Reuktraining kan een klein effect hebben op de reukfunctie en leiden tot veranderingen in de hersenen. Hierdoor kunnen we in toekomstig onderzoek veranderingen in eetgedrag en in de hersenen aan elkaar koppelen”, aldus Postma.
Reuk bepaalt voor ruim 90 procent je smaak
Hoe belemmerend een niet-functionerend reukorgaan is, weet kookboekenauteur Joke Boon. Reukverlies is ontwrichtend, weet ze. Op haar vierde verloor ze haar vermogen om te ruiken. Ze heeft ‘leren leven’ met die handicap, vertelde ze onlangs tegen AD. ,,Reuk bepaalt voor ruim 90 procent je smaak”, zegt ze. Gelukkig valt er aan tafel met wat trucjes nog best wat te beleven en te genieten. Gebruik bijvoorbeeld kleur, adviseert Boon, en verschillende structuren (zacht, romig, knapperig) om het eten interessant te maken.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zo’n 70.000 restaurants in Italië gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. „Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatiefnemers. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn. -
PREMIUMKoken & eten
Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans.
-
PREMIUMDe Pollepel thuis
Mama Carmens (Spaanse) versie van de Rotterdamse kapsalon is vele malen lekkerder
Nieuw in Blijdorp: afhaalrestaurant De Spaanse Moeder van de familie Fontes de Albornoz. Moeder Carmen bereidt er zalige stoofpotjes volgens Catalaans familierecept. En ze bedacht een Spaanse versie van de Rotterdamse kapsalon, maar dan veel lekkerder. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
PREMIUM
Diabetespatiënten fietsen van Friesland naar bakermat Bossche bol: ‘Daarin zit minste suiker’
De tocht der tochten ging wéér niet door. De ongeveer even lange fietstocht Samen met Sam, om geld op te halen voor het Diabetes Fonds, redde het wél. Van Friesland naar Den Bosch, op de fiets, en dat met een wisselvallige suikerspiegel.