Gewon vleeswaren bevatten vaak te veel zout en te veel verzadigd vet. Vleesloze zijn in veel gevallen niet veel beter.
Volledig scherm
Gewon vleeswaren bevatten vaak te veel zout en te veel verzadigd vet. Vleesloze zijn in veel gevallen niet veel beter. © Shutterstock

Consumentenbond keurde 33 soorten vega-broodbeleg: deze kwamen als beste uit de test

Koken & etenDe Consumentenbond testte 33 soorten vegetarisch broodbeleg, zoals vleesloze filet americain en paté. De conclusie? Ze zijn vaak te vet en te zout. En je kunt ze bovendien niet echt gebruiken als vleesvervanger, daarvoor bevatten ze vaak te weinig vitaminen die wel in vlees zitten.

We moeten minder vlees eten, horen we al tijden van het Voedingscentrum. Dat is gezonder. Wissel ham eens af met ei op brood, is een van de adviezen. Of kies een bonenburger in plaats van een hamburger. Een andere manier is vleeswaren op brood vervangen door een vegetarische variant, zou je denken.

De Consumentenbond wilde weten of dat een goed idee is. Uit het artikel in de Gezondgids, die vandaag bij abonnees op de mat ligt, blijkt dat het er maar van afhangt wat je kiest. De testers bekeken 33 vega-varianten en beoordeelden deze aan de hand van de zogenoemde Nutri-Score. Dit is een logo dat met kleuren (donkergroen, lichtgroen, geel, oranje en donkeroranje) aangeeft hoe gezond of ongezond levensmiddelen zijn. Deze kleur is tegenwoordig ook op veel producten in de supermarkt te vinden.

Smeerworst

Het goede nieuws? De vegetarische broertjes zijn iets gezonder dan de 'gewone’ paté, smeerworst of salami. Zo kregen vijf van de zes geteste filet americains een Nutri-Score van C (geel) en eentje (die van Jumbo) zelfs een A (donkergroen). De reguliere versie scoort standaard een D (oranje). De producten bevatten in de meeste gevallen wel minder van het ongezonde verzadigde vet.

Quote

Zout is een goedkope smaakmaker dus je zien dat fabrikan­ten er snel naar grijpen, ook al zijn er echt andere oplossin­gen

Babs van der Staak, Consumentenbond

Er worden voor de producten dus geen dieren gedood en ze zijn beter voor het milieu, maar om ze gezónd te noemen, dat gaat te ver. Ze bevatten allemaal (op één na, Quorn Vegetarian pepperoni) te veel zout: namelijk bijna 2 gram in plaats van hooguit 1,1 gram per 100 gram. Bovendien zijn maar twee producten verrijkt met vitamine B12 en ijzer. Opvallend, vindt de Consumentenbond, omdat aan vleesvervangers voor de warme maaltijd vaak wel vitamine B12 en ijzer zijn toegevoegd. Om die reden zijn deze ‘vleeswaren’ geen volwaardige vleesvervangers.

De uitkomsten verbazen de testers niet echt, zegt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond, in een telefonische toelichting. ,,We hebben onlangs een test naar vegaburgers gedaan en dat gaf eenzelfde beeld. De meeste exemplaren zijn te zout om ze gezond te kunnen noemen. Maar er zit wel minder vet in.”

Fabrikanten zouden deze producten best wat gezonder kunnen maken. ,,Er zijn al soorten die minder zout bevatten. Maar zout is een goedkope smaakmaker, dus je ziet dat fabrikanten er snel naar grijpen, ook al zijn er echt andere oplossingen. In de broodsector zijn afspraken gemaakt om het brood steeds iets minder zout te maken. Omdat je aan minder zout best kunt wennen.”

Tientallen soorten

Het lastige is: voor veel producten zijn al afspraken gemaakt, maar voor vega broodbeleg nog niet. ,,We zien wel dat die afspraken niet altijd even ambitieus zijn", aldus Van der Staak. Het is niet zo dat de producten zo nieuw zijn dat afspraken niet nodig zijn, benadrukt zij. ,,Je ziet wel dat het assortiment enorm groeit. Je zag er een halfjaar geleden nog maar een paar in de supermarkten, nu zijn er tientallen soorten.”

Het best uit de test kwamen Jumbo Veggie Chef Martino filet americain, Quorn Chicken free slices en Quorn Smoky ham free slices. Deze kregen alle drie een donkergroene A. Het slechtst scoorden Kips Vega paté en Unox Vegetarische paté met een donkeroranje E, de laagst mogelijke score van het Nutri-Scoresysteem.

Vlees of geen vlees, dat is de vraag. Cora van Mora fopte bezoekers van de Horecava: