Christian leefde een maand op wit brood en energiedrankjes: ‘Ik voelde me koortsig’
Koken & etenEen maand lang leefde fermenteerspecialist Christian Weij vooral op wit brood en energiedrankjes. Daarna leefde hij juist op groente, met de nadruk op de gefermenteerde. ‘Na die eerste maand was ik ziek. Ik voelde me zelfs koortsig.’
Het is bijna twee jaar geleden dat Christian Weij uit Ede geregeld zijn ontlasting naar een lab stuurde. Om te controleren wat het effect van zijn voedsel was op de bacteriën in zijn darmen.
Het onderzoek toen was de basis voor het nieuwe boek van Weij, Verrot gezond, dat komende zondag wordt gepresenteerd tijdens het Rotzooi Fermentatiefestival 2019 in Ede. Het is geen dieetboek, maar een rode draad om je eigen bacteriën in je darmen te vriend te houden, zo zegt hij daarover. En om dat te bewerkstelligen, zou je vooral veel gefermenteerd eten moeten verwerken in je dagelijkse menu. Want dat was de conclusie van zijn diëten en onderzoeken: groenten hebben inderdaad een goed effect.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
PREMIUM
Waarom (meer) vezels eten zo waardevol is
Eet jij genoeg vezels? Waarschijnlijk niet. Jammer, vinden onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research. Vezels helpen je bloeddruk gezond te houden en ziektes te bestrijden. -
Koken & Eten
Maaltijdboxen: zoveel ben je jaarlijks per persoon echt kwijt
HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu: in Nederland bestellen we steeds vaker een maaltijdbox. Toch is het een serieuze kostenpost: uit onderzoek van Foodboxen.nl, een onafhankelijke foodboxvergelijker, blijkt dat de gemiddelde prijs voor een gezin van vier personen op 2477 euro per jaar ligt, bij een abonnement van drie maaltijden per week. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
PREMIUM
Je wordt dik van boterhammen en andere vooroordelen over brood
Brood is voedzaam en betaalbaar. Toch eten we er minder van, omdat koolhydraatarme diëten ons ervan weerhouden en niet iedereen gluten verdraagt. Ander brood biedt uitkomst. Tijd voor een update. -
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.