‘Chef’-hagedis Lenny is een online ster en komt met eigen kookboek
Koken & etenVan kerstkoekjes tot taco’s met verse guacamole, deze hagedis poseert naar hartenlust met miniatuurmaaltijden. Amper een jaar oud is hij, maar hij heeft nu al zijn eigen kookboek.
Delen per e-mail
Het boek van Lenny, Chef Lenny: koken voor mensen, is het resultaat van 20 jaar ervaring in de keuken van zijn Amerikaanse baasje Valerie Musser en haar liefde voor hagedis Lenny. Ze noemt het haar quarantaineproject. ,,De keuken is Lenny’s favoriete ruimte”, zegt ze. ,,Hij is erg geschikt om kok te zijn want hij is een echte snob wat eten betreft.” Het boek staat vol schattige foto’s van hagedis Leonard Patrick, beter bekend als Lenny, die poseert met miniatuurmaaltijden en comfort-foodrecepten - voor mensen.
Koksmutsje van Etsy
Met 20 jaar ervaring in de keuken probeerde baasje Valerie Musser uit Washington al jaren een kookboek te schrijven. ,,Tijdens de quarantaine vond ik eindelijk de tijd om mij aan het schrijven te zetten”, vertelt ze in een interview aan Metro. ,,Ik kreeg het idee om het boek over Lenny te maken, door het kleine koksmutsje dat ik voor hem op Etsy had gekocht. Hij vindt het erg leuk om hoedjes te dragen en te poseren voor foto’s, dus ik begon miniatuurmaaltijden voor hem te maken zodat hij ermee kon pronken. Hij is graag in de keuken, het is zijn favoriete ruimte. Ik postte een paar foto’s van Lenny met het koksmutsje op Instagram en de reacties waren zo positief. Ik besefte dat mensen dit echt nodig hadden. Tijdens de chaos van het virus was alles zo negatief en eng, dus ik wilde iets grappigs en opbeurends creëren.”
Pretentieuze Lenny
,,Het blijkt dat Lenny zeer geschikt is om kok te zijn. Hij is erg pretentieus. Je merkt aan zijn lichaamstaal dat hij precies weet wat hij wil. Hij is veeleisend, kieskeurig en een echte snob wat eten betreft. Dit project past perfect bij hem", zegt Valerie. ,,Als hij iets niet leuk vindt, zal hij naar je staren. Hij wordt graag met de hand gevoerd en hij weigert uit schalen te eten. We hebben ook nog een andere hagedis met een totaal andere persoonlijkheid. Hij is eerder koel, Lenny is een hoogmoedig en verwend hagedismannetje.”
,,Hagedissen zijn erg expressief. Ze dromen, hebben nachtmerries en ze gebruiken hun lichaamstaal om hun gevoelens te communiceren. Ze veranderen van kleur als ze boos zijn of wanneer ze het koud hebben. Als de uiteindes van hun schubben oranje worden, betekent het dat ze heel gelukkig zijn. Wij weten dus precies wanneer Lenny het leuk vindt om in de keuken te staan”, aldus Musser. Aan de hoeveelheid foto’s op zijn persoonlijke Instagrampagina te zien, erg vaak.
Elke miniatuurmaaltijd in het boek is eetbaar en geïnspireerd op de favoriete gerechten van Musser. ,,Het gaat om authentieke recepten die je bij je grootmoeder zou eten, van kippensoep tot bosbessenmuffins.”
Het boek bestellen kan helaas alleen vanuit de Verenigde Staten, maar je kan Lenny’s Instagrampagina volgen om op de hoogte te blijven van zijn avonturen in de keuken.
Is mac & cheese jouw comfort food? Probeer deze versie van Danny Jansen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Bietentortilla’s met aardbeien, kwark en gepofte quinoa
Deze heerlijke bieten tortilla’s zijn in een handomdraai gemaakt en ideaal als ontbijt. De combinatie van aardbeien, kwark en gepofte quinoa zorgt voor een goed begin van je dag! -
Koken & eten
Boodschappen binnen 10 minuten in huis: Gorillas schudt bezorgmarkt op met flitsservice
Ineens was Gorillas daar. Een supersnelle bezorger die je boodschappen binnen 10 minuten thuisbezorgt. Bijna te mooi om waar te zijn, zou je denken. Toch werkt het. Volgens het bedrijf zelf was het hoog tijd om de markt op te schudden met een nieuwe aanpak. Want traditionele supermarkten hebben te lang stilgestaan. ,,Hoeveel innovatie heeft er de laatste tien jaar nou plaatsgevonden?” -
Wat Eten We Vandaag: Cranberry ginger beer mocktail
Een mocktail is een cocktail zonder alcohol. Het woord is een samenvoeging van het Engelse ‘mock’ en ‘cocktail’. Mock betekent ‘niet echt’, maar toch is alles aan dit drankje écht lekker. Voeg wat ijs toe en geniet! -
Koken & eten
Met deze 5 tips van een pro maak je van je kersttafel een feestje
Deze feestdagen vieren we op kleinere schaal dan gebruikelijk. Maak je tafel daarom lekker extravagant, raadt lifestyle-expert An Bogaerds aan. Gebruik vooral een keer een andere stijl dan je gewend bent. -
Wat Eten We Vandaag: Aubergineschnitzel met pastinaakpuree en gepofte tomaatjes
Aubergines hebben een heerlijke vlezige textuur en zijn daarom ideaal als vleesvervanger. In dit gerecht maken we krokante schnitzels van deze donker paars gekleurde groente. Heerlijk in combinatie met gepofte tomaatjes en een puree van pastinaak en knoflook.
-
PREMIUM
Daar gaat het culinaire hapje in het plastic bakje: Even slikken voor chef-koks van toprestaurants
Voor elke chef-kok van Zoetermeerse toprestaurants was het even slikken. Hun culinaire gerechten kwamen niet perfect opgemaakt terecht op een bord, maar gaan zo een plastic bakje in. ,,De waardering voor het opmaken van gerechten is nu een stuk groter.” -
PREMIUM
Opticiens beginnen in crisistijd aan avontuur in de horeca: ‘Anders kak je zo in’
Je moet het maar durven; tijdens de coronacrisis een horecabedrijf opzetten. Andre de Jong en Mirjam Lammerse zien vooral de uitdaging, zoals ze dat hun hele ondernemersbestaan al doen. Als alles volgens planning verloopt opent Brasserie De Schie aan de Kandelaarweg net over de grens van Schiedam-Kethel met Rotterdam rond Kerst. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’