‘Chef’-hagedis Lenny is een online ster en komt met eigen kookboek
Koken & etenVan kerstkoekjes tot taco’s met verse guacamole, deze hagedis poseert naar hartenlust met miniatuurmaaltijden. Amper een jaar oud is hij, maar hij heeft nu al zijn eigen kookboek.
Het boek van Lenny, Chef Lenny: koken voor mensen, is het resultaat van 20 jaar ervaring in de keuken van zijn Amerikaanse baasje Valerie Musser en haar liefde voor hagedis Lenny. Ze noemt het haar quarantaineproject. ,,De keuken is Lenny’s favoriete ruimte”, zegt ze. ,,Hij is erg geschikt om kok te zijn want hij is een echte snob wat eten betreft.” Het boek staat vol schattige foto’s van hagedis Leonard Patrick, beter bekend als Lenny, die poseert met miniatuurmaaltijden en comfort-foodrecepten - voor mensen.
Koksmutsje van Etsy
Met 20 jaar ervaring in de keuken probeerde baasje Valerie Musser uit Washington al jaren een kookboek te schrijven. ,,Tijdens de quarantaine vond ik eindelijk de tijd om mij aan het schrijven te zetten”, vertelt ze in een interview aan Metro. ,,Ik kreeg het idee om het boek over Lenny te maken, door het kleine koksmutsje dat ik voor hem op Etsy had gekocht. Hij vindt het erg leuk om hoedjes te dragen en te poseren voor foto’s, dus ik begon miniatuurmaaltijden voor hem te maken zodat hij ermee kon pronken. Hij is graag in de keuken, het is zijn favoriete ruimte. Ik postte een paar foto’s van Lenny met het koksmutsje op Instagram en de reacties waren zo positief. Ik besefte dat mensen dit echt nodig hadden. Tijdens de chaos van het virus was alles zo negatief en eng, dus ik wilde iets grappigs en opbeurends creëren.”
Pretentieuze Lenny
,,Het blijkt dat Lenny zeer geschikt is om kok te zijn. Hij is erg pretentieus. Je merkt aan zijn lichaamstaal dat hij precies weet wat hij wil. Hij is veeleisend, kieskeurig en een echte snob wat eten betreft. Dit project past perfect bij hem", zegt Valerie. ,,Als hij iets niet leuk vindt, zal hij naar je staren. Hij wordt graag met de hand gevoerd en hij weigert uit schalen te eten. We hebben ook nog een andere hagedis met een totaal andere persoonlijkheid. Hij is eerder koel, Lenny is een hoogmoedig en verwend hagedismannetje.”
,,Hagedissen zijn erg expressief. Ze dromen, hebben nachtmerries en ze gebruiken hun lichaamstaal om hun gevoelens te communiceren. Ze veranderen van kleur als ze boos zijn of wanneer ze het koud hebben. Als de uiteindes van hun schubben oranje worden, betekent het dat ze heel gelukkig zijn. Wij weten dus precies wanneer Lenny het leuk vindt om in de keuken te staan”, aldus Musser. Aan de hoeveelheid foto’s op zijn persoonlijke Instagrampagina te zien, erg vaak.
Elke miniatuurmaaltijd in het boek is eetbaar en geïnspireerd op de favoriete gerechten van Musser. ,,Het gaat om authentieke recepten die je bij je grootmoeder zou eten, van kippensoep tot bosbessenmuffins.”
Het boek bestellen kan helaas alleen vanuit de Verenigde Staten, maar je kan Lenny’s Instagrampagina volgen om op de hoogte te blijven van zijn avonturen in de keuken.
Is mac & cheese jouw comfort food? Probeer deze versie van Danny Jansen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
Daar gaat het culinaire hapje in het plastic bakje: Even slikken voor chef-koks van toprestaurants
Voor elke chef-kok van Zoetermeerse toprestaurants was het even slikken. Hun culinaire gerechten kwamen niet perfect opgemaakt terecht op een bord, maar gaan zo een plastic bakje in. ,,De waardering voor het opmaken van gerechten is nu een stuk groter.” -
Wat Eten We Vandaag: Honingcake met noten
Heerlijk: voor deze cake zijn slechts vijf ingrediënten nodig, en grote kans dat je die al in huis hebt. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Een goede vegaburger is lastig te vinden, maar dit merk flikt het
Vegetarische hamburgers, dat is voor de hamburgerfan als vloeken in de kerk. Toch groeit het aanbod gestaag en daarmee de enthousiaste fans. Dat maakt ons nieuwsgierig. Op zoek naar de beste ‘nepper’.
-
Koken & eten
Met deze 5 tips van een pro maak je van je kersttafel een feestje
Deze feestdagen vieren we op kleinere schaal dan gebruikelijk. Maak je tafel daarom lekker extravagant, raadt lifestyle-expert An Bogaerds aan. Gebruik vooral een keer een andere stijl dan je gewend bent. -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Wat Eten We Vandaag: Kampioentjes met gegrilde courgette, feta en walnoten
Deze belegde kampioentjes zijn ideaal voor wie met de lunch een fikse portie groenten binnen wil krijgen.