Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
Koken & etenThe Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg.
Delen per e-mail
,,Zolang het beleid van Donald Trump niet wijzigt, gaan alle Amerikaanse producten eruit”, klonk het exact vier jaar geleden bij café ’t Zeezicht toen Trump als president werd ingezworen. Het Antwerpse café werd wereldwijd gezien als de eerste economische boycot tegen Amerika en haalde daarmee de wereldpers. Nu Trump heeft plaatsgemaakt voor democraat Biden, worden producten van Coca-Cola, Lays en Amerikaanse tabaksmerken weer verkocht in het café. Voorlopig alleen via take away, dat wel.
Tussen de oren
Wij blijven voor alle duidelijkheid lokale producten steunen
,,Ik denk niet dat we deze keer de wereldpers gaan halen”, lachen uitbaters David Joris (46) en Babs Cossaer (44). ,,We hadden toen verwacht dat meer cafés ons voorbeeld gingen volgen, maar dat is uiteindelijk toch niet zo gebleken. We zijn wel trots dat we vier jaar lang koppig zijn gebleven, ondanks de klachten dat échte Coca-Cola onvervangbaar is. Dat zit natuurlijk ook tussen de oren bij veel mensen, een resultaat van slimme marketing. Veel klanten zijn we daardoor uiteraard - als rasecht biercafé - niet verloren.”
Ritchie-limonade
,,Maar geen paniek, met het afscheid van Trump verwelkomen we Coca-Cola en zijn producten weer”, gaat Joris verder. ,,Niet dat we daardoor ons lokale aanbod meteen laten schieten. De Belgische Ritchie-limonade bijvoorbeeld is erg lekker. Een oud recept van een bedrijfje dat kort na de Tweede Wereldoorlog over de kop ging en enkele jaren geleden terug is opgepikt door de kleinzoon van de stichter.”
Lees verder onder de foto
Cristal
De boycot op Amerikaanse producten staat niet op zichzelf. Toen Frankrijk zich opnieuw inliet met kernproeven verkocht het café geen Franse wijnen, likeuren en sigaretten meer. Nadat AB InBev Hoegaarden overnam en de lokale traditie en brouwerij sloot, met vele ontslagen tot gevolg, waren ook producten als Jupiler en Stella Artois niet meer welkom. ,,Wij serveren hier al dertig jaar Cristal, wij moeten de eerste Antwerpse kroeg zijn ooit met die pils van het vat”, zegt Joris, die negen jaar geleden de zaak overnam en er inmiddels 24 jaar werkt.
Mexicaans
Met het einde van de Amerikaanse boycot doet ook de zure pepersaus Tabasco - die níet uit Mexico komt - opnieuw zijn intrede, voor de talrijke spaghetti ’s en lasagnes die in het café over de toog gaan. ,,Nog zo’n uniek product dat moeilijk te vervangen was, maar we hebben het wel gevonden. In Mexico. We vonden het best geestig om een Mexicaans product te introduceren na een Trump-boycot”, grapt Joris.
David en Babs hopen rond de paasvakantie fysiek weer open te gaan. Ondertussen behelpen ze zich via take away met maaltijden en bierpakketten. Eind vorig jaar verkochten ze kersttruien met de optimistische boodschap ‘alle dagen ho.. ho.. hopen’.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen
Zo beschadig je je lichaam als je te veel zout eet (en dat doet bijna iedereen)
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Marianne Geleijnse uit wat de gezondheidsrisico's van te veel zout eten zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Penne Puttanesca met broccoli en tonijn
Deze pasta heeft vele variaties, maar de basis blijft altijd gelijk: olijven, kappertjes en ansjovis. Naast broccoli en tonijn voegen we ook extra pit toe in de vorm van een rood pepertje. -
Koken & eten
Met deze tip knoei jij nooit meer met fastfood in de auto
Nu we niet meer in het restaurant kunnen zitten, eten we ons eten na het afhalen steeds vaker in de auto op. TikTok-gebruiker Mariale Marrero deelde een video hoe je je McDonald's eet zonder rommel achter te laten én je hele menu in één hand vasthoudt. -
PREMIUM
Sneller uit het ziekenhuis dankzij eiwitrijke hapjes: beter voor de patiënt én goedkoper
Kokos-mangoshake, vegetarische kapsalon, een kaasbroodje met dip. Met zes kleinere eiwitrijke porties per dag, in plaats van de gebruikelijke drie, laat het HagaZiekenhuis patiënten beter en sneller herstellen. -
VIDEO
Steekproef: Veel vishandelaren maken er een potje van en informeren hun klanten slecht
Van de Nederlandse viswinkels en viskramen houdt 99 procent zich niet aan de etiketteringsregels, zegt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Dat belemmert klanten bij het maken van een duurzame keuze.
-
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur.