Buiten koken: we maken het steeds gekker
Koken & etenBuiten koken is voor een groeiende groep thuiskoks doodgewoon geworden. Extreem luxe of juist terug naar de natuur. We rijgen een heel varken aan het spit of eten een maaltje van onkruid.
Bij stijgende temperaturen wrijven Dirk-Jan Methorst en Remco Holtslag zich in de handen. Dan zien ze meer auto's de parkeerplaats voor hun onderneming opdraaien. Het tweetal is eigenaar van Roost Buitenkoken in Haaksbergen. Ze noemen zich met trots 'de grootse specialist van Twente en omstreken op het gebied van koken in de achtertuin en alles wat daarmee te maken heeft'.
Tuinhuizen zijn populair en buiten koken gebeurt steeds meer. Wat dat betreft gaan we Amerika achterna
Op Vaderdag hielden ze een workshop buiten koken. Ook denken ze na over een wedstrijd grillen. Plannen genoeg. ,,Steeds meer mensen willen een aangenaam buitenleven. Tuinhuizen zijn populair en buiten koken gebeurt steeds meer. Wat dat betreft gaan we Amerika achterna'', zegt Methorst.
Winkels voor buiten koken zijn volgens hem nog vrij onbekend in dit deel van Nederland. Methorst en Holtslag hebben de stap gewaagd. De zomer zorgt voor de drukste maanden van het jaar.
Buiten koken wordt ook hier een way of life
Online zijn buitenkookspullen volop te koop. Zoals bij Buitenkookproducten van Michel van Kimmenaede, waar je terecht kunt voor driepootbarbecues en emaillen pannen. Hardloper is de rocket stove: een kleine oven die je met hout stookt. Ook de Dutch oven is een populair product. ,,Je merkt dat mensen steeds vaker buiten willen koken'', aldus Van Kimmenaede. ,,Ze bouwen een veranda aan hun huis en vinden het leuk om buiten te gaan koken.'' Niet alleen bbq-en maar ook op hout koken staat in de belangstelling. ,,Het is gezellig om met het hele gezin om het vuur te zitten.''
Ook de mannen van Roost zagen die toenemende aandacht voor buiten koken. ,,Het wordt ook hier een way of life, net als in de Verenigde Staten. Natuurlijk werd in Nederland al heel lang gebarbecued, maar passieloos. Dit is meer dan alleen wat stukken vlees op de grill leggen. In België bijvoorbeeld worden veel meer kleine hapjes gemaakt. Die trend zie je nu ook meer in Nederland. Want je kunt ook groenten, aardappelen en vis buiten klaarmaken", zegt Methorst.
De kosten hangen af van je als 'buitenkoker' wilt. Ook hier geldt: je kunt het zo gek maken als je wilt. Een populair Green Egg kost in mini-versie onder de 700 euro, maar een groot exemplaar met toebehoren kost tegen de 2000 euro. Voor een pizza-oven ben je zo 1000 kwijt. En voor barcecues kun je voor een paar tientjes klaar zijn of kiezen voor een American smoker (de Rolls Royce onder de barbecues zeggen de makers) met alles erop en dan ben je zo 2000 euro armer.
Een jaar of tien geleden had een winkel als de onze niet zo veel kans gehad. Maar de tijden zijn veranderd
De ondernemers van Roost zien dat meer mensen bereid zijn de knip te trekken voor een kookstel. Voor de meest luxe verrijdbare barbecue die het bedrijf verkoopt, moet 6400 euro worden neergeteld. ,,Daarvan verkopen we er een paar per jaar. We hebben ook barbecues die aanzienlijk goedkoper zijn. We zien dat menigeen wel 500 tot 1000 euro wil investeren in een barbecue, omdat de tuin een verlengstuk van het binnenleven is geworden. Een jaar of tien geleden had een winkel als de onze niet zo veel kans gehad. Maar de tijden zijn veranderd.''
Het kan zo gek als je het maar wilt maken, weet René van Ispelen van Het Buiten. ,,Er komen hier groepen die koken met planten die ze in de natuur vinden. Die maken pesto van zevenblad, dat veel mensen met een tuin als onkruid wordt gezien.'' Dat sluit weer goed aan bij de populariteit van wildplukken: het zoeken van ingrediënten in de natuur. Onlangs verschenen nog Wild plukken van Leoniek Bontje en De wandelende fijnproever van Ria Loohuizen.
Veel luxer kan ook. ,,Dan rij je een heel varken aan het spit.'' Het is gezellig, vindt Van Ispelen en hij ziet dat tijdens teamuitjes de gasten elkaar snel goed leren kennen en dat kan weer helpen om later - bijvoorbeeld op de werkvloer - beter met elkaar te kunnen samenwerken. ,,Mensen komen ook uit hun comfortzone'', aldus Van Ispelen. ,,Door naast collega's te zitten met wie ze minder te maken hebben bijvoorbeeld.'' Hoogtepunt is voor hemzelf het koken op houtsvuur. ,,Voor de sfeer''. Liefst et hout, maar briketten helpen een gelijkmatig vuur te krijgen. ,,Als een appeltaartje wilt bakken, is dat handig.''
Iedereen kan grillen
De belangstelling voor koken is aangewakkerd door de kookprogramma's op televisie, zegt Methorst. ,,Die waren er vroeger niet. Gespecialiseerde tijdschriften evenmin.'' De ondernemer broedt op meer plannen. ,,Iedereen kan grillen, maar we willen laten zien wat er nog meer mogelijk is. Elders in Nederland worden grillwedstrijden gehouden. Dat is voor ons nu nog een stap te ver, maar we denken er zeker over na.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Doehetzelfkip: gaat de familie de kippen slachten of niet?
Het gezin Beks krijgt eieren van een boer, brengt kuikens groot en aan het eind is daar de beslissing over leven en dood. Zet Jeroen het mes in zijn kippen of niet? Twaalf weken dubben over het lot van de kippen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Topkok legt het nog één keer uit: op deze tien dingen moet je letten als je gaat barbecuën
Tv-kok Julius Jaspers weet dat veel mensen barbecueën eng, een gedoe of tijdrovend vinden. Nu er perfect barbecueweer op komst is, geeft hij tien tips.