Brussel adviseert burgers vlees te minderen, terwijl het óók vlees promoot: ‘Dit slaat nergens op’
Koken & etenHet klinkt krom: aan de ene kant mensen adviseren om minder vlees te eten vanwege het milieu en tegelijkertijd geld steken in de promotie van vlees. Toch is dat wat Europa doet en daar moet een einde aan komen, vindt een stichting die ijvert voor een meer plantaardig voedingspatroon.
‘De EU adviseert: eet minder vlees. De EU adverteert: eet meer vlees’, zo vat ProVeg de Europese houding kort samen. Veerle Vrindts kan het nog korter verwoorden: ,,Dit slaat nergens op.” Volgens de belangengroep ProVeg, waarvan zij directeur is, staat de financiering van vleesafzetbevorderende campagnes haaks op recent EU-beleid, zoals de ‘Van boer tot bord’-strategie voor een duurzame landbouw.
De Nederlander Frans Timmermans maakt zich als vice-Commissievoorzitter sterk voor duurzaamheid: het thema maakt deel uit van zijn grote klimaatplannen en een campagne tegen kanker.
Om aandacht voor de situatie te vragen, zamelde ProVeg geld in voor een eigen campagne. Duizenden medestanders trokken er graag de portemonnee voor. ProVeg is inmiddels een eigen reclamecampagne op bussen en billboards begonnen.
49 miljoen euro voor promotie van biologische producten
Brussel zit in de maag met de kwestie. Er zou 60 miljoen euro gaan naar campagnes voor vlees en dierlijk zuivel. Benaderd door deze site ontkent de Commissie het verwijt van ProVeg dat ze nog steeds dat bedrag uitgeeft. ,,De enige productspecifieke promotie is die van verse groenten en fruit in de context van evenwichtige voedingspraktijken”, aldus een zin uit een lang antwoord, dat ook bedragen bevat: dit jaar 49 miljoen voor de promotie van biologische producten, 19 miljoen voor groenten en fruit en 18 miljoen om duurzame productie te bevorderen.
Als er al campagnes voor vlees en dierlijk zuivel zijn, dan zijn die daarop gericht en niet op consumptieverhoging, aldus de Commissie. Een campagne van de industrie, grotendeels gefinancierd door Europa, die wel degelijk gericht is op meer vlees eten, is volgens een nader antwoord een meerjarige campagne waartoe al in 2019 werd besloten.
Dit soort campagnes was deze zomer voor een flinke club van eminente wetenschappers wereldwijd aanleiding voor een brandbrief aan de Commissie. De experts trekken de problematiek nog wat breder door erop te wijzen dat bijna 70 procent van de Europese landbouwgrond gebruikt wordt voor veeteelt en de productie van veevoer, wat leidt tot een forse CO2-uitstoot, soortenverlies, lucht- en watervervuiling en armere grond. De soja die wordt geïmporteerd, 90 procent ook voor veevoer, leidt dan elders op de wereld nog weer tot de vernietiging van tropisch regenwoud, wat ook weer in strijd is met het Europese klimaatbeleid.
De Commissie gaat opnieuw kijken naar haar promotiecampagnes. Volgens ProVeg wil een deel van ‘Brussel’ al een hele tijd kappen met de subsidies op vleesreclame, maar bindt het telkens weer in in als het die stap wil zetten onder zware druk van de industrie. Brussel zelf ontkent dat.
Geen zin om boodschappen te doen? Neem een duik in je voorraadkast. Danny Jansen legt uit hoe je kookt met spullen die je al hebt in de serie Koken uit Blik:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Eten voor onder 2,50 euro: met deze 5 recepten lukt dat moeiteloos
Lekker koken zonder dat je geld meteen op is? Het kan. Eatertainment geeft vijf budgetgerechten die allemaal minder dan 2,50 euro kosten. -
PREMIUMKoken & Eten
Diëtist over lightproducten zoals sojamelk: 'Als je scheutje neemt, maakt het amper uit’
Van heel wat voedingsmiddelen zijn light varianten te vinden. Maar wat is ‘light’ en is het een gezondere keuze? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 10 populaire light producten met de originele variant. ,,Light zegt niet alles over een product: soms bevat het minder vet, maar wel meer suiker.’’ -
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMKoken & Eten
Bitterballen in alle smaken: deze bar heeft klassieke maar ook met tomaat en mozzarella
Rotterdam heeft een heuse bitterballenbar. Inderdaad, een bar met ballen. Gevuld met rundvlees, kaas of garnaal. Of biet, tomaat, mozzarella, spinazie, gorgonzola, chili of truffel. En nog veel meer. De bar is sinds een paar weken open. ,,Waarom bitterballen? Waarom niet?’’
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Koken & Eten
Geen patat of ander troosteten haalt je uit de dip, lekker eten dat ook gezond is wél
Vandaag is het Blue Monday: een dag die bekendstaat als een van de meest deprimerende dagen van het jaar. Veel mensen voelen zich somber. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om die winterdip tegen te gaan, van meer bewegen tot gevarieerd eten. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.