Brouwers maken zich grote zorgen: bierverkoop met ruim een derde omlaag na coronamaatregelen
Het gaat slecht met de verkoop van bier in Nederland sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. De daling bedraagt - gemeten vanaf 15 maart, de dag dat de horeca dicht moest - 36 procent. Dat meldt branchevereniging Nederlandse Brouwers, die zich ernstig zorgen maakt over de gevolgen voor vooral de kleinere brouwers.
Delen per e-mail
Die zorgen zijn niet voor niks: bij sommige kleine brouwers bedraagt de daling van bierverkoop soms meer dan 90 procent. Nederlandse Brouwers verwacht geen snelle oplossing voor dit inkomstenverlies. ,,Die daling zal aanhouden zolang de horeca gesloten blijft”, denkt directeur Lucie Wigboldus.
Horeca plotseling dicht
In het algemeen lopen brouwers omzet mis omdat de horeca dicht moest. Het kabinet maakte in een persconferentie op zondag 15 maart plotseling bekend dat alle horeca diezelfde avond nog moest sluiten. Inmiddels zijn ook festivals, concerten en sportevenementen afgelast. Het raakt de brouwers in Nederland hard.
Volgens de vereniging leveren veel brouwerijen aan horeca. ,,De impact van wegvallende inkomsten is nu heel groot.” De kleinste brouwerijen leveren hun bier soms voor 80 procent aan restaurants en cafés.
Nog geen oplossingen
Wigboldus denkt graag mee over een manier waarop bijvoorbeeld cafés op een verantwoorde manier weer bier kunnen verkopen. Concrete oplossingen zijn er nog niet, maar de oproep is er om snel met samenwerkende partijen om de tafel te zitten. ,,Zo kunnen we nadenken over bijvoorbeeld een gefaseerde opening waarbij de 1,5-meter-regel in acht wordt genomen.”
Nederlandse Brouwers hoopt nu snel met plannen te komen. Die zouden ook goed moeten aansluiten als de coronamaatregelen wellicht langer gaan duren. Zodat de biersector dus goed voorbereid is op alle scenario’s.
Ik ben blij met onderlinge samenwerking tussen brouwers en horeca
Met de steunmaatregelen die in het leven zijn geroepen voor ondernemers is Wigboldus blij. ,,Het geeft de brouwers lucht in deze zware tijden. Veel van onze leden maken er gebruik van.” Toch blijft de uitzonderlijke daling in verkoop de biersector pijn doen.
Alcohol naar de zorg
,,Tegelijkertijd ben ik blij met de onderlinge samenwerking tussen brouwers en horeca”, benadrukt Wigboldus. ,,Evenementen worden kosteloos gecanceld en veel brouwers geven uitstel van betalingen. Daarnaast halen veel brouwers het tankbier dat niet meer verkocht kan worden gratis op uit horecazaken. Zij vervangen dit bier als de klanten weer welkom zijn.”
Naar schatting gaat dat om 70.000 tot 80.000 hectoliter. Brouwerijen hoeven dit niet weg te gooien. Zo kan het alcohol worden hergebruikt als desinfectiemiddel voor in de zorg.
De brouwerijen, met Bavaria voorop, produceren nu handalcohol en vloerontsmetter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de lekkerste broodjes bapao uit de supermarkt
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de geheimen van succes HHB: 'De jury brandt de kandidaten niet tot de grond toe af’
Heel Holland Bakt trekt ook dit seizoen weer miljoenen kijkers. Wat is toch het geheim van het gezellige bakprogramma? Experts over de cijfers en de aantrekkingskracht. ,,Ze verkeren in tijdnood en zetten dan toch iets prachtigs neer. Dat is onderdeel van het succes.’’ -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 7
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
koken&weten Staat jouw kerstboom nog? Maak er iets lekkers van voor je hem op straat zet
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is je kerstboom eetbaar? -
PREMIUM
Bredase horeca in mineur: ‘Er zijn heel wat traantjes gelaten’
BREDA - Nog zeker vier weken blijft de horeca dicht. Nieuwe zaken in Breda zien hun planning in het water vallen. Diverse restaurants en een enkel café proberen nog enige omzet te halen met bezorgen of afhalen. Maar de meeste horecabedrijven zijn gewoon gesloten.
-
PREMIUM
FIT Challenge: dag 6
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat. -
‘Bijna driekwart van de afvallers geeft supermarkt de schuld als het niet lukt’
Het nieuwe jaar is van start gegaan en 25 procent van de Nederlanders geeft aan coronakilo's met zich mee te dragen. Genoeg reden om weer te starten met een gezonde levensstijl. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit echter lastig kan zijn door alle ongezonde verleidingen en onduidelijke etiketten in de supermarkt.