PREMIUM
Is opeten de oplossing voor de kreeftenplaag? 'Vissers gooiden tot wel 50 kilo per week terug'
Koken & EtenDe Amerikaanse rivierkreeft vormt een ware plaag in onze Nederlandse sloten. Maar als het aan twee ondernemers uit Moordrecht ligt, wordt deze kreeft een lekkernij op ons bord. Het jonge bedrijf maakt de schadelijke beestjes klaar voor consumptie.
De exotische schaaldieren vormen een bedreiging voor de biodiversiteit. ,,Alleen al in de Krimpenerwaard zitten er naar schatting tien miljoen”, zegt Wieger Kunst uit Moordrecht. Met Gerben Hillebrand sprak hij twee jaar geleden over het Amerikaanse rivierkreeftenprobleem. Sportvisser Kunst ving ze regelmatig. Hillebrand, bestuurder van een golfclub, zag de exoten over de golfbaan lopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ilja Gort over leven in Frankrijk: ‘Die Franse ober vindt eigenlijk dat jij hém moet bedienen’
Hij klom op van een jongen die alleen maar wilde drummen tot kasteelheer, wijnboer, schrijver en televisiemaker. En alles op eigen kompas. Selfmade man Ilja Gort (71) onderzocht alles en behield het goede. ‘Toen ik met dope ophield, kwam de drank, maar daar word je bezopen van. Van lsd kreeg je rare hallucinaties, dus dat liet ik liggen. Toen kwam ik erachter dat wijn mijn stuff was.’ -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUMKoken & Eten
Barbecueën dit weekend? Esther verklapt hoe je de beroemde Loetje-steak maakt
Het Loetje-restaurant in het Zuid-Hollandse Reeuwijk opent - volgens de laatste berichten - deze zomer. Maar daar wil barbecuekoningin Esther Noorman (35) niet op wachten. Zij maakt daarom de Loetje-klassieker op de barbecue. Het geheim? Dat deelt ze hier. Spoiler alert: margarine, geen boter.
-
PREMIUMKoken & Eten
Restaurant Loetje serveert eindelijk ook een plantaardige biefstuk – uit de 3D-printer
Na jarenlang zoeken naar het perfecte recept heeft restaurant Loetje in Amsterdam nu dan eindelijk een vegetarische biefstuk op de kaart. ,,Die structuur, en vooral ook de sappen, zijn heel moeilijk na te bootsen.” -
Koken & Weten
Volop rivierkreeften in water en zelfs op straat, maar mag je ze vangen en opeten?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je rivierkreeften uit de sloot gewoon opeten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.