Dikke kersthit voor de borreltafel: een huisje van kaas, vleeswaren en noten
Koken&EtenVergeet de klassieke peperkoekhuisjes die met kerst óveral te zien zijn. Dit jaar stappen we over op de hartige variant: het ‘charcuterie chalet’.
Delen per e-mail
Eetbare kersthuisjes van snoep of peperkoek: het kan soms niet zoet genoeg smaken. De trend, overgewaaid uit Amerika, zien we ook dit jaar weer overal opduiken, met bouwpakketten bij Hema, Ikea en andere grote winkelketens. Maar bouw je deze kerst zo’n huisje, dan loop je eigenlijk alweer achter. De hartige variant van het smakelijke kerststalletje maakt zijn opwachting: het ‘charcuterie chalet’ (huisje gemaakt van fijne vleeswaren).
Chorizo voor het dak, ham voor de muren
Het concept is simpel: het huisje is een constructie van vleeswaren en crackers, aan elkaar gelijmd met zachte of gesmolten kazen. Afwerken doe je met nog meer kaas, nog meer vlees, of om naast al die calorieën je lijf wat vitamines te gunnen, met groenten.
Populair bouwmateriaal? Chorizo voor het dak, gerookte ham voor de muren. En voor extra stevigheid is een pak tandenstokers ook wel handig. Wie heel creatief is, kan nog wat feestelijke decoratie toevoegen: sneeuwmannen van mozzarella, een kerstboom van tijm, een tuinpad van schijfjes olijf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het vereist een middag knutselwerk. En een grote koelkast om je culinaire huis goed te houden. Hieronder vind je voorbeelden ter inspiratie.
Een huis van ham met extra ham, en ter afwerking een dak van chorizo en nog meer chorizo. In dit geval geldt ‘more is more’.
Hoe gezellig ziet dit chaletje er uit? Zet het op een schapenvel bij een knisperend haardvuur en je hebt het perfecte wintertafereel. Wel snel eten want straks smelt de kaas nog.
Dikke stroken spek kunnen perfect dienstdoen als houten balken. Met broodsticks waar je prosciutto omheen wikkelt, kun je de dakranden maken.
Het deurtje van brie, de sneeuwmannen van mozzarella en de slee van paprika. Rapportcijfer 10 voor creativiteit.
Verse kruiden kunnen planten zijn. En sneeuw is snel gemaakt: gewoon wat kaas raspen.
Creatief met sneeuwmanhoedjes. En veel plakjes worst natuurlijk.
En wat te denken van de versiering op deze gevel. En de planten voor de deur!
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Niet meer diëten, maar ‘intuïtief eten’: zin in een koekje, dan néém je een koekje
Intuïtief eten is een stroming binnen de voedingsleer die veel overhoop gooit. Zo bestaat er geen goede of slechte voeding, mag je eigenlijk gewoon alles eten, zijn er geen vaste tijden, noch een minimum- of maximumaantal maaltijden. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 6
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
Dry january De gevaren van alcohol: ‘De lever kan al beschadigen van een glas per week’
Tijdens Dry January blijft een groeiend aantal Nederlanders van de drank af. Dikke kans dat je daardoor zes maanden lang minder drinkt en dus minder ziekten aanwakkert, zegt de Britse arts David Nutt. -
PREMIUM
Koken&Eten Hamburgerjas: het begon als grap van drie vrienden, maar is nu serieus bedrijf
De Tilburgse binnenstad heeft zowat de hoogste hamburgerzaken-dichtheid van het land, maar er ontbrak één ding: een jas met daarin acht ‘vet afstotende en super isolerende’ zakken. Drie vrienden ontwierpen The Burger Jacket. Haute frituur. -
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch.
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet. -
PREMIUM
De Pollepel thuis Lockdown-hamstertip: diepvriespasta van Holy Ravioli, in een handomdraai een topgerecht
Het einde van de crisis is voor de horeca nog altijd niet in zicht. Toch zijn ondernemers inventief en zetten hun schouders eronder. Bij Holy Ravioli aan het Zwaanshals verkopen ze sinds kort diepgevroren ravioli, met keuze uit bijna twintig verschillende vullingen. Een uitkomst tijdens deze uitzichtloze lockdown. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen.