Bloemkool koken: dit doen veel mensen verkeerd
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: bloemkool koken.
Bloemkool koken is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten wat je wel en niet moet doen, weet Maryam Ismaili Shekoh. Zij deelt haar stappenplan én ze vertelt wat er nog weleens misgaat.
- Begin met het verwijderen van de bladeren van de kool.
- De steel kun je ook eten. Die kun in blokjes snijden.
- Was de bloemkool.
- Doe de roosjes en de blokjes in de pan.
- Voeg een klein laagje water toe. ,,Zo behoud je de smaak en de voedingsstoffen.”
- Kook de bloemkool 6 tot 8 minuten. ,,Als je er in kunt prikken, is hij gaar.”
- Bestrooi de bloemkool met geraspte nootmuskaat en peterselie. ,,Die combinatie is superlekker.”
Tip: je kunt bloemkool ook bereiden in de wok of airfryer.
,,Wat veel mensen doen is bloemkool koken in heel veel water. Dat hoeft helemaal niet", aldus de expert voeding en recepten bij het Voedingscentrum. ,,Je hebt maar een klein laagje water nodig. Ongeveer 1 à 2 centimeter. Het kan echt met weinig water.”
Door minder water te gebruiken en de deksel op de pan te doen komt het water eerder aan de kook. ,,Daarom moet je de deksel op de pan houden tijdens het koken. Net als bij aardappelen: door het stomen garen de roosjes gelijkmatig. Het is wel belangrijk om de bloemkool te snijden in roosjes van gelijke grootte. Hoe groter de roosjes hoe beter de voedingsstoffen bewaard blijven.”
14 slimme tips om je kind (meer) groenten te laten eten: Ouders van Nu weet hoe je zorgt dat je kind voldoende groente binnenkrijgt.
Eitje koken: zo doet de expert het:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag. -
Koken & Eten
Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart
Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. Vandaag vieren we de dag van de pindakaas. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Gevuld stokbrood caprese
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan nét even anders: gevuld stokbrood caprese. Tijdens een avond borrelen mag een gevuld stokbrood met tomaat, mozzarella en basilicumblaadjes niet ontbreken. Plaats het geheel even in de oven om de mozzarella te laten smelten en buon appetito. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.