Bijna helft wereldbevolking eet zo slecht dat het een bedreiging vormt voor gezondheid
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Tessa Van den Bosch
Het zojuist verschenen rapport is samengesteld met gegevens van de Verenigde Naties (VN), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Met het huidige tempo zal de wereld er niet in slagen om acht van de negen voedingsdoelstellingen van de WHO tegen 2025 te bereiken. Dat is zorgelijk. ‘Onze eetgewoontes zijn de laatste tien jaar niet verbeterd en vormen nu een grote bedreiging voor onze gezondheid en voor de planeet’, melden de samenstellers van het rapport.
Het rapport toont aan dat ongeveer 150 miljoen kinderen niet voldoende groeien en meer dan 45 miljoen te mager zijn voor hun lengte door gebrek aan voedingsstoffen. 40 miljoen kinderen zouden dan weer kampen met overgewicht. Van de volwassen bevolking zou meer dan 40 procent (2,2 miljard mensen) aan overgewicht of obesitas lijden. Die cijfers moeten volgens de WHO dalen.
Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit
Renata Micha, voorzitter GNR-expertgroep
Minder gezonde voedingswaren
,,Het aantal vermijdbare overlijdens ten gevolge van slechte eetgewoontes is sinds 2010 met 15 procent gestegen. Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit”, zegt Renata Micha, de voorzitter van de GNR-expertgroep. Mensen consumeren steeds minder gezonde voedingswaren, zoals groenten en fruit, en dat vooral in landen met lagere inkomens.
Vooral in rijke landen komt overgewicht vaak voor, omdat daar te veel ongezond voedsel zoals rood vlees, zuivelproducten en suikerhoudende dranken worden geconsumeerd. Daar moeten de eetgewoontes veranderen, stelt het rapport. Dat zou volgens het GNR ook de CO2-uitstoot ten goede komen. De voedselproductie was in 2018 immers verantwoordelijk voor 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Vooral minder vlees en minder zuivelproducten eten kan helpen.
3,55 miljard euro
Het rapport roept op tot dringende financiering om de wereldwijde voedingsomstandigheden te verbeteren, zeker nu de coronapandemie nog volop woedt. Zo wordt geschat dat 155 miljoen mensen door de pandemie in extreme armoede zijn geraakt. Landen waar weinig voedingsstoffen voorhanden zijn, moeten hulp krijgen opdat ook daar groente en fruit beschikbaar zijn. Om de minimale doelen te behalen is minstens 4 miljard dollar (3,55 miljard euro) nodig, stelt het rapport.
Tips en trucs nodig voor in de keuken? Bekijk hieronder video's over koken en eten:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.