‘Bestrijdingsmiddelen in rode wijn van AH, Jumbo en Lidl’
Koken & etenRode bordeauxwijn van drie supermarkten bevat een bestrijdingsmiddel. Het gaat om glyfosaat, dat ook blijkt voor te komen op fruitsoorten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma EenVandaag. Volgens de supermarkten voldoen de wijnen aan de regels.
Het gaat om rode wijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Het tv-programma kocht bij de supermarkten vier soorten groenten en vier soorten fruit en één fles bordeauxwijn. De chilipepers, uien, sperziebonen, aubergines, aardbeien, mandarijnen, galiameloenen en druiven gingen naar een onafhankelijk laboratorium, meldt EenVandaag. Het lab keek naar 31 bestrijdingsmiddelen.
De groenten waren allemaal vrij van de bestrijdingsmiddelen waarop is getest. Bij de meloenen en mandarijnen werd wel een antischimmelmiddel gevonden. Twee van de drie bakjes aardbeien (Jumbo en Albert Heijn) en tafeldruiven (Jumbo en Lidl) bevatten een of meerdere pesticiden, zo meldt het programma.
Dit item plaatste EenVandaag op de eigen site:
In alle onderzochte wijnen vond het laboratorium het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. In de Lidl-wijn zat het meeste. In de bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl zat ook nog pyrimethanil. ‘Volgens de normen, zoals deze door de Europese voedselwaakhond EFSA en het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn vastgesteld, zijn er geen overschrijdingen’, meldt EenVandaag over het fruit. ‘Of er bij de wijnen sprake is van overschrijdingen, is niet na te gaan, omdat er alleen voor wijndruiven een norm bestaat en niet voor wijn zelf.’ Neuroloog Bas Bloem zegt in een reactie ‘geschrokken’ te zijn. Toxicoloog Martin van de Berg vindt de vondsten ‘opmerkelijk’.
De hoeveelheden liggen binnen de normen, melden de supermarkten in hun reacties aan het programma. De bestrijdingsmiddelen zijn ook nodig om aan hoge kwaliteitseisen te voldoen, klinkt het bij Lidl. Maatregelen lijken de genoemde supermarkten niet te zullen nemen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video's over koken & eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde zalm met little gem en citroendressing
In dit recept grillen we zowel de zalm als little gem (een soort mini kropsla) op de barbecue. Beiden krijgen hierdoor een fijne grilsmaak. Samen met de frisse citroendressing en granaatappel krijgt het gerecht een zomerse twist. -
PREMIUMKoken & eten
Negen producten waar ‘stiekeme suikers’ inzitten
Wie komende week mee wil doen aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds om een week suikervrij te eten staat voor een flinke uitdaging. Suiker zit namelijk vaak in producten waar je het niet verwacht, zoals in deze negen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?
-
Wat Eten We Vandaag: Krokant gebakken halloumi met kikkererwten
Halloumi is een Cypriotische grillkaas gemaakt van koe-, geit- en schapenmelk. Kenmerkend voor deze kaas is het zoutige karakter en de gummy-achtige structuur. Door de halloumi te bakken ontstaat een heerlijk krokant laagje. -
Da's handig
Soms is ruim zout gebruiken wél een goed idee
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: pekelen. -
Koken & Eten
Avocado blijkt bijzondere vrucht, want hij verdeelt ons land in tweeën
Veel Nederlanders hebben de avocado in hun hart gesloten, maar er zijn ook veel landgenoten die zo'n vrucht nooit eten. Hoe zit dat?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer