Besparen op je eten? Zo eet je lekker en goedkoper
Koken & EtenSnel klaar. Goed voor je lijf. Goed voor je budget. Diëtist Sandra Bekkari vertelt hoe zij boodschappen doet en deelt haar slimme bespaartips voor in de keuken. Met drie recepten voor voordelige gerechten.
1 Eet met de seizoenen
,,Mijn ingrediënten zijn (vaak) seizoensproducten. Verse producten zijn altijd goedkoper en lekkerder als ze ‘in het seizoen zijn’. Hang bij wijze van geheugensteuntje een seizoenskalender voor groenten en fruit op de koelkast.” Het Voedingscentrum heeft een handig overzicht.
2 Koop bij de producent
,,Ik winkel (soms) bij de boer. Recht van het veld zijn groenten en fruit voordeliger. En lekker vers.” Check bijvoorbeeld Lekkerder of Lekkerdichtbij voor een adres in je buurt.”
3 Plan vooruit
,,Ik maak een weekplanning. Gaan winkelen met een weekmenu in gedachten brengt niet alleen rust in je hoofd, het zorgt er ook voor dat je geen overbodige voedingsmiddelen koopt. Minder ondoordachte aankopen = minder overschotten of producten die onopgemerkt over de datum gaan.”
4 Sla vlees en vis een keer over
,,Ik las een (extra) veggiedag in. Niet de groenten, maar het vlees en de vis maken doorgaans de rekening hoog. Kook je dus een keertje extra met peulvruchten en veel groenten, dan scheelt dat weer een beetje op de supermarktbon.”
5 Soms is een pakje wel zo handig
,,Kies voor één goede smaakmaker in plaats van vele. Currypasta bevat veel verschillende kruiden maar je hoeft maar één potje te kopen. Nog goedkoper? Tegenwoordig vind je ook heel wat currymengelingen in gedroogde poedervorm.
6 Maak zelf je snacks
,,Ik bak tussendoortjes zelf. Zo kan je ze niet alleen voordeliger, maar ook een stuk gezonder klaar maken. Wat niet meteen mee naar school of het werk kan, blijft nog een maand goed in de diepvries.”
7 Kook vaker zelf
,,Ik beperk afhaalmaaltijden. Natuurlijk is het superleuk om af en toe lekker lazy een maaltijd af te halen of te laten bezorgen. Maar: je kan natuurlijk ook zelf (een stuk goedkoper) voor je favoriete snelle hap zorgen. Zelf (lichtere) pizza’s maken op vrijdagavond? Dat doe je in een handomdraai. En je legt er nog wat extra groente bovenop.”
8 Maak zelf je ontbijt
,,Ik maak zelf granola of ontbijtgranen. Een kant-en-klare granola kan makkelijk zijn, maar granola zelf maken is natuurlijk goedkoper, en je weet wat je eraan toevoegt. Sommige granola’s zitten echt bomvol suiker.” Een voorbeeld van een lekker ontbijt is bananenbowl met pangranola.
9 Koop vooral onbewerkt
,,Ik koop mijn voeding in haar puurste vorm. Dus: niet bereid, niet voorgesneden, niet gekruid en niet voorverpakt. Pure, onbewerkte voedingsmiddelen zijn meestal budgetvriendelijker.” De voordelen van onbewerkt eten, vind je hier.
10 Gebruik je diepvries slim
,,Ik heb diepvriesfruit en -groenten in huis. Die zijn soms goedkoper dan de verse variant die op dat moment niet in het seizoen is. Diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen, maar zijn vaak flauwer van smaak, dus proeven en bijkruiden is een belangrijk aandachtspunt. Diepvriesfruit komt van pas in smoothies, ijsjes of nicecream (ijs gemaakt van bevroren fruit).” Frozen bliss balls zijn een lekkere, verantwoorde snack, die je makkelijk zelf maakt.
Bekijk hier de video’s voor tips en inspiratie voor in de keuken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Terrastest: hoeveel betaal je voor een drankje? ‘Prijzen voelen steeds ongemakkelijker’
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Wat Eten We Vandaag: Pittige makreelcouscous met sugar snaps
Met dit recept voor couscous zet je binnen twintig minuten een heerlijke maaltijd vol groenten op tafel. We mengen de couscous met sugar snaps, komkommer, mais en een olie van peterselie. Voeg er nog makreel in tomatensaus aan toe en je hebt je portie Omega 3 weer binnen.
-
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante Parmezaan aardappeltjes met chipolata worstjes
Toe aan een makkelijke AVG-maaltijd? Kies dat voor dit lekkere recept, waarbij de oven het meeste werk doet. De aardappeltjes worden lekker krokant vanbuiten, terwijl de binnenkant zacht blijft. Heerlijk in combinatie met de runderchipolata worstjes en broccoli. -
PREMIUM
Chocoladeletters uit de supermarkt met fairtradekeurmerk: bekende merken vallen tegen
Zo’n letter van melkchocolade smaakt net even beter als-ie een fairtradekeurmerk heeft. Ze zijn er in overvloed, maar welke zijn ook lekker? Ons panel proeft er negen.