Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Koken & EtenBierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge.
Brouwer Bert Calkhoven van Maallust grijnst van oor tot oor maar toch blijft hij nuchter onder de overwinning. „Wat een verrassing, hè? Zoveel extreme smaken en dan winnen wij met een blond bier”, reageert hij verbaasd. De brouwers van Maallust wonnen niet alleen goud, maar ook brons: De Deerne, ook een blond bier, eindigde op de derde plaats in de categorie Blond/Meibock. De Weldoener was écht de nummer één: deze won van alle categorieën.
Ik ben iemand die altijd wil verbeteren. Dat is goed, maar ook wel irritant
„Er zijn alsnog dingen die beter kunnen. Ik ben iemand die altijd wil verbeteren. Dat is goed, maar ook wel irritant,” vertelt de brouwer. „Ik vind het een goede eigenschap, want zo blijf je altijd kritisch” reageert Henk Timmerman, eigenaar en medeoprichter van Maallust. De rijen bij de bars en kraampjes vullen zich met steeds meer bezoekers, mede-finalisten en journalisten.
Drone bezorgt bier
En dat is niet het enige wat gevuld is net na de bekendmaking van het beste biertje van Nederland. Op het podium staat een klein vat met daarin het winnende bier. Het eerste glas wordt volgeschonken en overhandigd aan de Haagse burgemeester Jan van Zanen. Er klinkt een galm van gejuich in de Grote Kerk in Den Haag, de prachtige locatie waar het Bierproeffestival is geopend. Een drone komt aangevlogen en overhandigt op spectaculaire wijze een klein flesje van het blond bier aan één van de winnaars op het podium.
‘Best bitter voor een blond bier’
De Weldoener is een blond bier van hoge gisting, geïnspireerd op de klassieke Belgische bierstijl. De mannen vinden het biertje zelf ‘best bitter voor een blond bier’. Het bevat een alcoholpercentage van 6,5 procent en veel hop, wat voor een bittere smaak zorgt. Hoeveel hop dat dan is weten de mannen niet precies. „Maar ik denk wel 1,5 keer zoveel als in de meeste blond bieren” schat de brouwerij-eigenaar in.
Aan de bierwedstrijd deden 550 bieren mee afkomstig van 150 verschillende brouwerijen uit Nederland. De bieren zijn beoordeeld op verschillende aspecten zoals smaak, geur, schuimkwaliteit, kleur, bitterheid en de nasmaak. De jury, die bestaat uit 45 erkende bierkeurmeesters uit Nederland, België en Duitsland, heeft alle bieren blind geproefd zodat ze onafhankelijk waren in hun oordeel.
Volgens Feder Vogel, voorzitter van de wedstrijd, blonk De Weldoener uit in vrijwel alle categorieën. Het juryrapport willen de organisatoren niet delen met de media.
Het verhaal gaat verder onder de foto
‘Het is net een puzzel die precies in elkaar past’
De mannen van bierbrouwerij Maallust begonnen tien jaar geleden met de ontwikkeling van het recept voor De Weldoener. Bierkenner Alain Schepers van bieropleiding Bierista spreekt vol lof over Maallust. Het is een relatief kleine brouwerij in Drenthe die bekend is in de bierwereld. „Bij de bieren van Maallust proef je echt het vakmanschap. Alles versterkt elkaar: het fruitige van de gist, het zoete tintje van de moutsoorten: het is absoluut geen lucky shot.”
Schepers maakt de vergelijking met een goedkope puzzel. „Bij een puzzel twijfel je nog wel eens of alle stukjes wel in elkaar passen. Bij de bieren van Maallust is dat precies het tegenovergestelde: het past allemaal precies.”
De bekendmaking van het beste bier van Nederland was meteen het begin van de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival. Tot en met 29 mei organiseren bierbrouwerijen door het hele land proeverijen, workshops, bierwandelingen en rondleidingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gevulde maaltijdsoep Pasta e fagioli
Een traditionele Italiaanse soep met pasta, bonen en tomaten bouillon. Het wordt dan ook wel ‘pasta en bonen’ genoemd. Makkelijk, snel en boordevol smaak. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Koken & Eten
Perry maakt de guilty pleasures van BN'ers: ‘Vegetariërs wilden allemaal vlees’
In restaurants maken we massaal foto’s van mooie gerechten die we vervolgens op social media delen. Maar er zijn van die hapjes waar we nooit over praten omdat we er ons een beetje voor schamen. Om die guilty pleasures draait de nieuwe kookshow met Perry de Man. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Wat Eten We Vandaag: Tortilla met entrecote en pico de gallo
Pico de gallo is een veelgebruikte saus in de Mexicaanse keuken. Deze saus wordt gemaakt van gesneden tomaten en ui en wordt op smaak gebracht met jalapeñopeper en limoensap. Samen met de guacamole en plakjes entrecote heb je een smakelijke tortilla. -
PREMIUM
'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'
Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld. Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal.