Belgen willen Chinezen frietjes leren eten
Koken & etenBelgische aardappelproducenten gaan de boer op om Chinezen aan de frieten te krijgen. China is nu al de grootste producent van aardappelen, goed voor meer dan een kwart van de wereldproductie. Maar qua consumptie hinkt het land ver achterop.
Belgapom, de Belgische aardappelfederatie, wil de Chinezen frietjes leren eten. Friet sluit aan bij de Chinese eetcultuur van ‘street food’, is de gedachte. Twee Belgische ondernemers zijn bovendien van plan om een eerste Belgische frituur te openen in China.
Nederlanders proberen eveneens voet aan de grond te krijgen in China. In mei van dit jaar ging ondernemer Edwin den Hartog naar China om frietzaken te beginnen. Zijn gedachte: in Nederland worden vier op de tien snackbars gerund door Chinezen, terwijl China geen vers gesneden patat kent.
De Chinese overheid focust zelf ook steeds meer op de aardappel. De teelt ervan is veel duurzamer dan rijst of tarwe (voor noedels): er is minder water nodig en minder ruimtebeslag. Voor de Belgen ligt hier een kans om de kennis en innovatie die ze hebben opgebouwd rond aardappelteelt met de Chinezen te delen, merkt Romain Cools van Belgapom op. Onder meer het Vlaams instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) is bezig met 'remote sensing'-technologie, waarbij de oogst en weersomstandigheden met satellieten of drones worden gevolgd.
En ook op het vlak van export biedt de toenemende focus van China op aardappelen kansen. België is de grootste exporteur van diepvriesfrieten ter wereld. Maar de export naar China blijft tot nu toe erg bescheiden, met zo'n 25.000 à 30.000 ton per jaar.
Belgapom start in 2020 een twee jaar durende promotiecampagne voor de Belgische friet, opgehangen rond ‘James Bint’ (naar analogie met Bond). Volgend jaar vindt in Kortrijk de tweejaarlijkse Interpom-conferentie plaats, de grootste indoorbeurs rond de waardeketen van de aardappel, en daar zal voor het eerst een Chinese delegatie uitgenodigd worden.
Ossenwit
In de marge van de missie werd bekend dat twee Belgische ondernemers van plan zijn om een eerste Belgische frituur te openen in China. Die komt in de stad Guangzhou, onder de noemer ‘Lucky Belgian Fries’. ,,Hopelijk wordt het een succes, want het is niet makkelijk om de juiste producten te vinden", legt Cools uit.
Zo mag er geen ossenwit worden ingevoerd en moeten de Belgen ook op zoek naar een geschikte aardappelvariëteit. Enkele jaren geleden probeerde een andere Belg ook al onze nationale trots in China te slijten, toen in Shanghai. Maar dat werd geen succes.
Friet? Daar hoort saté bij. Probeer deze versie van Hugo Kennis met salade een keer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
-
Belgische zakenman wil lunch kopen, maar blijkt 100 miljard euro rood te staan
Een Belgische ondernemer schrok zich vorige week een ongeluk toen hij een broodje wilde kopen. De transactie mislukte, omdat er niet genoeg geld op zijn rekening stond. Hij bleek 100 miljard euro(!) in het rood te staan. -
-
-
PREMIUMcolumn
Met erwtenvezel én erwten-eiwit. Mjammie!
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Op zoek naar een flexitarisch en toch lekker leven. Lukt dat? Aflevering 2: haverdrink is geen melk.Breda -
PREMIUMVoor jou getest
Deze pepernoten uit de supermarkt komen als beste uit de test
Help, de traditionele pepernoot sterft uit! Door de opmars van de knapperige kruidnoot verliest het traditionele strooigoed rap terrein. Ons panel proeft noodlijdende noten.