Beer can chicken smokey style
De beer can chicken is in korte tijd uitgegroeid tot een gerecht met barbecue cultstatus en mag daarom zeker niet ontbreken. Door de plaatsing op het bierblik, rooster je de kip rechtop en heb je overal een krokant gekruid velletje wat toch echt het lekkerste onderdeel van de kip is. Het is een simpel recept dat je gasten zeker zal verrassen als je de deksel van de barbecue verwijdert. Bier, kip en barbecue is toch ook een uitstekende combinatie?
Ingrediënten (4 personen):
- 2 scharrelkippen à 1,4 kg van een goed ras
- 8 el Smokey Goodness Cheeky Chicken Barbecue kruiden (of je eigen favoriete kipkruiden)
- 2 blikjes van je favoriete bier
- 1 citroen, in partjes gesneden
- 1 bos verse rozemarijn
Benodigdheden:
- Barbecue met deksel ingesteld op indirect grillen
- 1 handje geweekte appel, kers of mesquite houtsnippers
- Injectiespuit
- Kernthermometer
- Beer can chicken houder (optioneel)
Bereidingswijze (voorbereiding 10 minuten, bereiding 1 uur):
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng deze naar 170 °C. Een oven mag ook maar dan ga je wel wat accenten missen.
- Open de twee bierblikjes en neem uit ieder blik een grote slok. Dat is alvast je eerste winst.
- Vul vervolgens de injectiespuit met bier en injecteer de kip op meerdere plaatsen in de borst en beide dijen.
- Mocht er weinig bier uit het blik verdampen weet je zeker dat jouw kip toch naar bier zal smaken.
- Droog de twee kippen af met keukenpapier en kruid rondom gelijkmatig met de chicken mix barbecue kruiden.
- Plaats de twee bierblikken op het heetste deel van de barbecue en verwarm de bierblikken voor.
- Zodra het bier in de blikken begint te dampen werp je de geweekte en afgegoten rookhoutsnippers en het bosje rozemarijn, op een paar takjes na, op de hete kolen.
- Vervolgens schuif je de kippen over de bierblikken en trek je de twee poten uit zodat het bierblik en de twee poten samen een driepoot vormen op het rooster.
- Draai de borst naar het warmste gedeelte van de barbecue toe en plaats de deksel terug op de barbecue.
- Houd de temperatuur van de barbecue constant op 170 °C en gaar de kip in circa 50 à 60 minuten tot deze een kerntemperatuur heeft van 70 °C in de borst en 75 °C in de dijen.
- Verwijder de kip van de barbecue, plaats hem rechtop met blik en al op een snijplank en laat kort rusten.
- Terwijl de kip rust, de citroenpartjes grillen en deze met de kip serveren.
Eet smakelijk!
Klik hier voor meer recepten van Jord Althuizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
Deze krabben staan bekend als lekkernij maar toch kun je ze beter niet vangen en opeten
Voor de zoveelste keer hield de politie dit weekend een illegale wolhandkrabvisser langs de waterkant in Maassluis aan. De beestjes zijn voor met name Chinezen een delicatesse, maar zitten in de meeste Nederlandse wateren vol met giftige stoffen. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
Koken & Eten
Ramen groeit nog steeds in populariteit: ‘Europeanen denken vaak: huh, wat eenvoudig’
Vijf jaar geleden waren ze op één hand te tellen: ramen-restaurants. Nu wordt de Japanse soep, bekend om zijn spettergevaar, in heel Nederland geserveerd. Eén verklaring voor de opmars van de slurpnoedels volgens het jubilerende Takumi: ‘Ze scoren op social media.’ -
Wat Eten We Vandaag: Chocoladetruffels
Fan van chocolade? Probeer dan eens deze chocolade truffels. Deze heerlijke lekkernij kun je vegan maken en je maakt ze ook nog eens met maar 3 ingrediënten. De truffels zijn zo gemaakt, de koelkast doet de rest van het werk.
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn.