Volledig scherm
Wafels met en zonder insectenvet: ze zien er hetzelfde uit en zouden ook hetzelfde smaken. © site RV / UGent

Bakken met ‘insectenvet’ in plaats van boter: je proeft het verschil nauwelijks

Koken & etenHet klinkt vreselijk goor: ‘insectenvet’. Toch kan het tot een waardig alternatief voor boter uitgroeien, zeggen wetenschappers die ermee testen.

Onderzoek van de Universiteit van Gent laat zien dat het bijzondere vet een gezond en duurzaam alternatief kan zijn van boter. Je kunt tot de helft van de boter vervangen zonder dat je smaakverschil proeft. En dat terwijl de leverancier van dat vet niet als smaakvol bekendstaat, de test werd namelijk gedaan met vet van larven van de zwarte soldatenvlieg.

Volledig scherm
De larve van de zwarte soldatenvlieg wordt onder meer gebruikt als kippenvoer of als aas bij het vissen. © RV

De onderzoekers bakten wafels, koekjes en cake met het insectenvet. Er werden telkens drie versies gemaakt: een gewone versie met alleen boter, een versie met een kwart insectenvet en driekwart boter, en een versie met de helft boter en de helft insectenvet.

Een smaakpanel kreeg het resultaat voorgeschoteld. Wat blijkt? Het gebak met een kwart insectenvet doorstond de test met glans. Bij wafels werd zelfs met gebruik van de helft insectenvet geen verschil geproefd, en ook smaak en textuur verschilden nauwelijks van de 100 procent boter-versie.

Hoe kwamen de onderzoekers op het krankzinnig klinkende plan om dit vet in gebak te verwerken? ,,De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van runderen”, zegt onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de universiteit van Gent. ,,Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden in Europa kweken, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint.”

Ook voor de gezondheid zou insectenvet goed zijn. ,,Het is een ander soort vet, lichter verteerbaar. Het bevat ook laurinezuur dat verschillende virussen, bacteriën of schimmels in het lichaam onschadelijk kan maken, waardoor het dus een positief effect op de gezondheid kan hebben.”

Nog niet ingeburgerd

In het verre oosten is het eten van insecten veel meer ingeburgerd dan in West-Europa. Hier trekt het overgrote deel van de bevolking de neus op voor kruipende en vliegende beesten. Het onzichtbaar verwerken van insecten in producten zoals gebak kan de weerstand tegen het eten van insecten doen verkleinen.

Bio-ingenieur Joachim Schouteten, begeleider van het onderzoek, denkt dat het insectenvet binnen afzienbare tijd gewoon in onze supermarkten te vinden zal zijn. ,,Momenteel is de prijs nog te hoog, omdat het slechts op kleine schaal geproduceerd wordt”, zegt hij. ,,We moeten onderzoeken wat consumenten ervan vinden op grotere schaal. Producten met insecten zoals bijvoorbeeld insectenburgers zijn nog geen groot succes gebleken. Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over de gebruikte vetvervanger.”