Volledig scherm
Bier en spijs. © Shutterstock

App leert je welk biertje bij welk gerecht past

Koken & etenEen biertje bij je eten kiezen, wordt straks net zo normaal als het selecteren van een geschikte wijn. De populaire 'Bier Butler’-app biedt alvast een cursus aan waar je leert hoe je bier en spijs kunt combineren. Zo kun je jouw lievelingsbier koppelen aan een bijpassend gerecht. 

Steeds meer bierdrinkers kiezen tegenwoordig een passend biertje bij het eten, zo blijkt uit een enquête die de biersector deze zomer uitvoerde. Het wordt - als het aan de brouwers ligt - net zo gewoon als een passende wijn bij je eten uitzoeken. Een op de drie ondervraagden zou dat inmiddels al doen.

In de horeca wordt het fenomeen ook steeds bekender. Bij Café restaurant Rootz  in Den Haag is het bijvoorbeeld al heel gewoon om gerechten op de kaart aan een bijpassend biertje te koppelen. Zo kun je hier bijvoorbeeld een bier- en spijsarrangement boeken onder leiding van biersommelier Arvid Bergström met 4 of 5 verschillende bieren met bijpassend gerecht en uitleg. 

Coquilles met buikspek, bosui en gepofte knoflook kunnen hier met twee totaal verschillende bieren gecombineerd worden: De Molen Hugs & Kisses (Session IPA) en Jopen Extra Stout. Volgens Kika Buurman, bedrijfsleider van Rootz geven beide een eigen ‘verrassend effect’ in combinatie met het gerecht.   

Volledig scherm
Proosten met bier, maar dan wel een soort die bij het eten past. © Shutterstock

Cursus 

Wie niet wil wachten op professioneel advies, kan ook gewoon een cursus doen die sinds vandaag beschikbaar is. Op de Bier Butler-app is de gratis cursus Bier&Spijs te vinden, die door Bierista is samengesteld en die inmiddels al door zo'n 20.000 bierfans is gedownload. ,,Spijs combineren met speciaalbier is een trend”, zegt Alain Schepers, oprichter van Bierista en bierdeskundige. ,,Vaak weten mensen al wat voor soort wijn goed gaat met welk eten, maar hoe dat bij bier werkt is minder bekend.” 

Inspiratie

De cursus leert bierliefhebbers hoe ze hun favoriete drank het beste kunnen combineren. Door middel van video’s en do’s-en-don’ts leer je binnen een paar lessen de basis van het combineren van bier en spijzen.  Wanneer je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je zelfs je eigen certificaat in de mail. ,,Daarna kun je tegen vrienden opscheppen dat je ‘Bier Butler’ bent.’’
De app heeft alle beschikbare bieren in Nederland in de database staan. Dat komt neer op zo’n 1500 verschillende soorten bier. Daarnaast bevat de app 1500 verschillende gerechten waarmee je deze bieren kunt combineren. 

Volledig scherm
Bier Butler. © Alain Schepers
Volledig scherm
Bier, steeds normaler om de bij maaltijd te drinken. © Shutterstock