‘Antibioticavrije kip heeft soms wel medicijnen gehad’
Koken en EtenHoe schadelijk is het om vlees te eten van een kip die behandeld is met antibiotica? En hoe antibioticavrij is antibioticavrije kip eigenlijk? Deze vragen staan morgenavond centraal in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde op NPO 3. De antwoorden zijn opvallend.
Hoe schadelijk het is om vlees te eten van een kip die behandeld is met antibiotica? Het programma vraagt het aan Joost Vermeulen, internist en infectioloog van het Dijklanderziekenhuis. ,,Vergeleken met andere voedselproblemen, zoals te zout of te vet eten, is het antibioticagehalte in voedsel geen belangrijk gezondheidsprobleem”, vertelt hij. Wel bestaat de kans dat mensen een resistentie (weerstand) opbouwen voor de antibiotica. Zij lopen dan het risico lopen dat antibiotica bij hen niet meer werken als medicijn.
Kippenboer Gerben dient een paar keer per jaar antibiotica toe bij zijn kippen, als het nodig is. ,,Het liefst gebruiken we het niet, maar het is beter voor het dierenwelzijn”, zegt hij. ,,Als je het niet doet, gaan er heel veel kippen dood.” De kippenboer vertelt dat de regelgeving in Nederland streng is: als het medicijn is toegediend, moet de boer een aantal dagen wachten voordat het dier geslacht mag worden. ,,Het residu is zo laag dat het niets meer betekent”, vertelt Gerben in de stal waar hij zo'n 46.000 vleeskuikens houdt.
Tante Door-kip
In de sector worden ook medicijnen gebruikt die niet als antibiotica worden gezien. Rick Veldhoven van familiebedrijf Veldhoven Kipproducten heeft een stal met zogenoemde Tante Door-kippen, een langzaam groeiend ras. Deze kippen worden met hun zeven weken ouder dan de ‘gebruikelijke’ kuikens, vertelt de handelaar.
De Tante Door-kippen van Veldhoven zijn volledig antibioticavrij. In het voer dat de kippen krijgen, zit ook geen coccidiostatica, een per wet vastgesteld zogenoemd voederadditief met antibiotische werking tegen darmparasieten. Op het moment dat een dier geen antibiotica nodig heeft gehad, is het dier gezond geweest, aldus Veldhoven. Het kan voorkomen dat de kippen van Veldhoven ziek worden. Dan worden ze behandeld met antibiotica en niet verkocht als Tante Door-kip, vertelt de ondernemer.
Per wet geen medicijn
Kippenboer Gerben vertelt dat zijn bedrijf ter ondersteuning van de snelgroeiende kuikens wel coccidiostatica gebruikt. ,,Het klinkt een beetje als een medicijn”, merkt presentatrice Sofie van den Enk op. Gerben: ,,Per wet is het geen medicijn, ook geen antibioticum. Anders heet het ook geen voederadditief.”
Keuringsdienst van Waarde is niet overtuigd. Presentator Teun van de Keuken zoekt het hogerop en vraagt om een verklaring van Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie. Flipsen: ,,Het grootste misverstand rond coccidiostatica is dat het met antibiotica wordt verward. Het heeft wel een antibiotische werking.” De directeur blijft bij zijn mening dat het geen medicijn is, ook na een discussie met Van de Keuken.
De kans bestaat dus dat kip uit de supermarkt, en dan met name de kiloknallers, coccidiostatica bevat. Geen antibioticum dus, maar wel een toevoeging met soortgelijke werking.
De aflevering van Keuringsdienst van Waarde is vanavond te zien om 20.25 uur op NPO 3.
In deze aflevering van Brieven met Eus gaat Özcan Akyol langs bij een brievenschrijvende kippenboerin. Jolanda voelt zich niet veilig op haar erf door activisten die bij collega’s ‘s nachts misstanden in de pluimveehouderij proberen te filmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Krokante asperges op zomerse salade
-
Koken & eten
Moe? Hoofdpijn? Arts zegt dat je met deze voeding je lichaam kunt resetten
Control-alt-delete, maar dan met je lichaam. De Belgische arts Servaas Bingé schreef een boek over het resetten van je lichaam. Tien dagen ban je alles wat het kleinste pijntje of ongemak in je lichaam kan veroorzaken. -
PREMIUM
‘Zonder sla is een maaltijd niet compleet’: probeer deze drie maaltijdsalades eens!
Niemand weet meer precies wanneer, maar ineens was hij daar: de maaltijdsalade. En qua dressings maken chef-koks zich er niet meer met een jantje-van-leiden van af. -
Koken en Eten
In de paarse chocoladereep zit wel melk, maar niet van de alpenkoe
Chocoladerepen met alpenmelk, zoals die van Milka, blijken lang niet altijd melk te bevatten van koeien die daadwerkelijk in de zomerweide hebben gestaan. Of überhaupt op een berg, blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Wat Eten We Vandaag: Mexicaanse rijst
Een snelle, voedzame maaltijd met veel groenten. Mexicaanse rijst staat ook wel bekend als rode rijst. Veel Mexicaanse gezinnen serveren het regelmatig als bijgerecht, maar in dit recept maken wij er een hoofdgerecht van.