‘Als je rendang kunt maken, snap je de Indische keuken’
Koken & etenNederlanders staan gemiddeld een half uurtje in de keuken. Maar als je Indisch wil koken, moet je toch echt meer tijd vrijmaken. Soms wel acht uur, zegt chef-kok Pascal Jalhay.
Als je traditionele Indische recepten gaat koken, kun je wel even bezig zijn, maakt Pascal Jalhay de lezers van zijn nieuwste kookboek Baru Belanda snel duidelijk. In het boek staan traditionele recepten waarvan hij veel een moderne twist geeft. Voor de een sta je uren in de keuken, maar het kan gelukkig ook korter. Zo ben je met de Celeng Geseng (gekruid varkensvlees) na ongeveer 40 minuten klaar, maar ga je voor de Daging smoor jawa (gesmoord rundvlees), dan kun je pas na 3,5 uur aan tafel.
Verleden en toekomst
Wanneer je nieuw bent in de Indische keuken kunnen sommige gerechten moeilijk zijn. Jalhay is pas een aantal jaar thuis in de Indonesische keuken: ,,Ik ben Indonesisch maar pas op mijn veertigste kwam ik in aanraking met deze gerechten.’’
Jalhay groeide op met de Franse keuken. ,,Ik begreep nooit hoe de Indonesische keuken in elkaar zat, ik vond het lastig en wilde er ook niet mee bezig zijn.’’ Toen hij 40 was en onderhand vader, wilde hij meer leren over zijn afkomst. Hij vertrok naar Indonesië om met zijn vader zijn wortels te ontdekken. Zoals hij zelf beschrijft in zijn boek: ‘Tijdens de reis is er een zaadje geplant in mijn hoofd om zelf iets te gaan doen met de Indonesische keuken’.
’s Ochtends is het een soort soep, ’s middags een stoofgerecht en ’s avonds bijna droog
Het gerecht dat zijn ogen opende was rendang: het traditionele stoofvlees. ,,Door dit gerecht snap je wat de Indonesische keuken inhoudt. Wanneer je rendang maakt zie je hoe een gerecht zich langzaam ontwikkelt: ’s ochtends is het een soort soep, ’s middags is het een stoofgerecht en ’s avonds bijna droog. Iedereen die als beginner Indisch wil gaan koken, zou ik aanraden dit gerecht te kiezen.”
De presentatie van Indische gerechten is belangrijk voor Jalhay. Daar zit ook de mix van modern en traditioneel. ,,De manier van bereiden hebben we zo traditioneel mogelijk geprobeerd te houden, maar ik wilde het wel een geraffineerde, aantrekkelijke uitstraling geven. Traditioneel worden Indonesische gerechten weinig verfijnd gepresenteerd.’’
Trucjes komen later
Jalhay zegt dat zonder de volledige basis te begrijpen, je de ‘trucjes’ nog niet moet toepassen. ,,Wanneer je de traditionele recepten beheerst en die smaken kan herkennen en definiëren, dán kun je er ook een truc mee uithalen.’’
Met trucjes bedoelt hij experimenteren met verschillende aspecten van het recept. Hij voegt eraan toe: ,,De traditionele keuken is voor doordeweeks en de experimentjes zijn voor zaterdag en zondag, wanneer je mensen op bezoek krijgt en je indruk wilt maken.’’
Wil je het recept voor rendang zelf proberen? Hier zie je hoe je het maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Spekkoek maken kost tijd, maar dan heb je ook wat
De Indonesische spekkoek heeft veel weg van de Duitse Baumkuchen of Portugese bebinca. Ronald Giphart vindt elk laagje onweerstaanbaar. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Wat Eten We Vandaag: Croque monsieur van krentenbrood met camembert en appel
Croque monsieur is een typische Franse tosti met bechamelsaus. Wij geven een leuke twist aan de klassieke ham-kaas variant door de toevoeging van camembert en appel. Ook gebruiken we krentenbrood om de tosti een wat zoetere smaak te geven. -
Wat Eten We Vandaag: Stromboli
Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen hun hart ophalen bij stromboli: een opgerolde pizza afkomstig uit Amerika. Waarbij bij calzone het pizzadeeg wordt dubbelgeklapt, wordt bij deze variant het deeg van de pizza opgerold. Een gerecht dat zich goed leent om restjes groenten en beleg zoals Parmezaanse kaas, bacon of salami in te verwerken.
-
PREMIUM
Bakkers klaar, bakken maar (maar dan zonder tarwebloem)
Nu de schappen met bloem vaak leeg zijn, lijkt brood en cake bakken een stuk moeilijker. Dat hoeft het niet te zijn, weet Marike Bol van Oh My Pie. Zij bakt door haar glutenintolerantie al tien jaar zonder tarwebloem en legt uit welke alternatieven je kunt gebruiken. -
Recept van de dag: Ayam Betawi (kip in ketjap) met Sajoer Bajem
Deze Ayam Betawi is een familiegerecht van chef-kok Danny Jansen. De Ayam (kip) heeft een krokant jasje en is lekker kleverig door de ketjapsaus. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.