Afvallen? Dan moet je eerst de 'hamster’ in je brein temmen
Koken & etenTwee Nederlandse artsen hebben een totaal nieuwe dieetfilosofie gelanceerd: wie wil afvallen moet de hypothalamus – de veelvraat in het brein – temmen.
Delen per e-mail
Groter dan een suikerklontje is hij niet. Hij ligt diep in je schedel verzonken en stuurt je naar de koektrommel, de chipsvoorraad en de Franse kazen: de hypothalamus. Hij is binnen de hersenen de veelvraat die ons moet behoeden voor een hongerdood. Hij meet voedingsstoffen als vet en suiker in het bloed, en zet, als daar een tekort in lijkt te ontstaan, een hongergevoel aan. Jij denkt: eten! En als een ander hersengebied – de prefrontale cortex – je met ratio niet tegenhoudt (‘Wees verstandig eet een appel’), dan zit je in een mum van tijd op een stuk melkchocolade met hazelnoot te kauwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Het regenboogdieet: hoe meer kleur op je bord, hoe beter?
We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: het regenboogdieet. -
PREMIUMKoken & eten
Thomas (20) valt 60 kilo af in minder dan een jaar: ‘Ik hoop anderen te inspireren om hetzelfde te doen’
In nog geen jaar tijd viel Thomas Bosmans (20) uit het Belgische Eindhout maar liefst zestig kilo af. Een wonderdieet had hij daar niet voor nodig, hij deed het helemaal op eigen kracht. ,,Ik weet dat er mensen zijn die hetzelfde doormaken. Door mijn verhaal te delen hoop ik hen te helpen en te inspireren.’’ -
Groei dankzij corona: Domino's breidt flink uit in Nederland
De keten Domino’s Pizza is van plan in de eerste helft van dit jaar twintig nieuwe vestigingen in Nederland te openen om zo in te spelen op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden in coronatijd. Door de uitbreiding komt er werkgelegenheid voor circa vijfhonderd nieuwe werknemers bij het bedrijf. -
Wat Eten We Vandaag: Brabantse worstenbroodjes met een twist
Alaaf! Als je bekend bent met Brabant dan ken je de worstenbroodjes vast ook wel. De broodjes kun je kant-en-klaar kopen en even opwarmen in de oven, maar hoe leuk om ze eens zelf te maken? De worstenbroodjes krijgen een twist door de broodjes af te toppen met sesam- en maanzaad. -
PREMIUMKoken & eten
Zelf brood bakken met de kinderen: met deze tip van topbakker Toon kan het niet mislukken
Je eigen brood bakken is een goede manier om de kinderen bezig te houden als de zon het laat afweten. Wie het écht goed wil aanpakken, laat de dure broodbakmachines voor wat ze zijn, adviseert topbakker Toon De Klerck. Hij deelt zijn trucs en drie heerlijke recepten waarmee je thuis zelf aan de slag kunt.
-
PREMIUM
Glaasje champagne bij Valentijnsactie van sterrenrestaurant valt verkeerd
Michelinster-restaurant De Nederlanden in Vreeland, ten noordwesten van Utrecht, is zondag op de vingers getikt. Een Valentijnsactie - inclusief dorpswandeling - kon niet door de beugel, vond de gemeente Stichtse Vecht. Voor de uitbaters van het sterrenrestaurant overheerst teleurstelling. ,,We willen creatief zijn, maar de regels zijn niet altijd even duidelijk.’’ -
koken & eten
Monique eet bijna 2 kilo groente per dag: ‘Ik ben niet anders gewend’
Vandaag is het Dag van de Verse Groente. Omdat driekwart van de Nederlanders volgens een onderzoek van een maaltijdboxenproducent nog steeds te weinig groente eet, geeft Monique van der Vloed (50) het voorbeeld. Haar menu bestaat bijna helemaal uit groente. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen.