'Campagneposters' van de Vegetarische Slager.
Volledig scherm
'Campagneposters' van de Vegetarische Slager. © Diederik van der Laan/Dutch Photo Agency

Actie tegen ban op namen vleesvervangers: ‘Slavink net zo misleidend als kipstuckjes’

Als de productnamen ‘vegetarische kipstuckjes’ of ‘visvrije tonyn’ misleidend zijn, dan geldt dat óók voor een slavink of een kogelbiefstuk. Alleen al om die reden is het volgens De Vegetarische Slager onzin een Europees verbod door te voeren op vleesnamen voor vegetarische producten. 

De Vegetarische Slager lanceert vandaag een campagne met als doel zoveel mogelijk verwarrende namen te verzamelen.

,,We openen een online-stemlokaal waar kan worden gestemd op misleidende productnamen. Deze campagne loopt parallel aan de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. ,,We roepen consumenten op om zich op een ludieke manier uit te spreken in de zogeheten ‘#schnitzelgate-discussie‘ die begin april weer oplaaide’’, aldus Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager. De naam van die discussie verwijst naar eerdere ophef in Duitsland, waar minister van Landbouw Christian Schmidt eind 2016 de naam ‘sojaschnitzel’ wilde verbieden.

Ruime meerderheid

De discussie over namen van vleesvervangers werd weer actueel toen het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten vorige maand met ruime meerderheid werd aangenomen door de Europese landbouwcommissie. Het verbod geldt overigens niet alleen voor vlees, maar ook voor zuivelproducten. Het voorstel bepaalt dat plantaardige producten niet mogen verwijzen naar dierlijke producten.

De Vegetarische Slager vindt dat benamingen als ‘vegetarische kipstuckjes’ en ‘visvrije tonyn’ juist niet misleidend zijn. ,,Met deze namen weet de consument precies wat voor ‘vleesch’ hij in de kuip heeft. Het verlaagt de drempel om vaker voor vegetarische alternatieven te kiezen, wat ook hard nodig is om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te halen.’’

Quote

Als vegetari­sche kipstuck­jes verwarrend zijn omdat er geen dierlijke kip in zit, dan zijn slavinken dat ook

Jaap Korteweg, Oprichter De Vegetarische Slager

Aan de hand van eigen verkiezingsposters en radiospotjes roept het bedrijf klanten op via schnitzelgate.eu een verwarrende naam verkiesbaar te stellen of om hun stem uit te brengen op de al ingezonden productnamen. ,,Als vegetarische kipstuckjes verwarrend zijn omdat er geen dierlijke kip in zit, dan zijn slavinken dat minstens evenzo. Daar komt sla noch vink aan te pas. Zo zijn er nog meer voorbeelden, zoals vleestomaat of kogelbiefstuk, en die brengen we graag in kaart’’, aldus Korteweg.
Op 24 mei wordt de meest verwarrende productnaam bekendgemaakt.

Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager.
Volledig scherm
Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Niet nieuw

De #schnitzelgate-discussie speelt al langer. In 2012 werd De Vegetarische Slager voor het eerst aangesproken door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) op de naamgeving. Kleine aanpassingen volgden. Gehakt werd ‘gehackt’, tonijn veranderde in ‘visvrije tonyn’.

Mora en Zwanenberg Food Group, twee vleesproducenten, vinden een verbod op de namen onnodig. ,,Door te kiezen voor een naam als vegetarische draadjesvleesch-kroket, weet de klant wat voor vegetarisch product hij kan verwachten: een plantaardige replica van wat ze ook kennen in de vleesvariant’’, aldus Marcel Joosten van Mora. Ook Maarten Elsinga van Zwanenberg Food Group ziet geen problemen in de naamgeving. ,,Vleesverwijzingen in de naamgeving geven de consument juist meer richting.’’ 

ProVeg

Ook belangenorganisatie ProVeg Nederland vindt het besluit van de landbouwcommissie in het Europarlement onzinnig. Het gebruik van verwijzingen naar vlees- en zuivelproducten op plantaardige producten vervult volgens ProVeg een belangrijke functie. ,,Consumenten willen weten wat ze kopen’’, zegt Pablo Moleman van ProVeg. ,,Verwijzingen naar dierlijke producten bevatten voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten. Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt. Waarom zouden we het ingewikkeld maken?’’

ProVeg is deze week een petitie begonnen uit protest tegen het voorgenomen ‘vegaburger-verbod’. De petitie, in drie dagen tijd ruim 16.000 keer getekend, wordt aangeboden aan het nieuwe Europese Parlement. 

Vegetarische Kipstuckjes en Gerookte Speckjes. Er dreigt een Europees verbod te komen op deze productnamen.
Volledig scherm
Vegetarische Kipstuckjes en Gerookte Speckjes. Er dreigt een Europees verbod te komen op deze productnamen. © ANP