Acht restaurants krijgen eerste Michelinster, geen verrassingen bij twee- en driesterrenzaken

Update / VIDEOHet is weer de dag van het jaar voor culinair Nederland: wie krijgt er een ster, wie krijgt een tweede en wie - help - verliest de status die Michelin verleent aan de top van de restaurantwereld? Brabant en Limburg deden het goed in de categorie ‘nieuwkomers’, maar de echte top bleef ongewijzigd.

Vooraf werden Daalder in Amsterdam en Meliefste in Wolphaartsdijk getipt als kanshebbers voor hun eerste ster, maar zij vielen uiteindelijk allebei buiten de prijzen . De nieuwkomers met een eerste ster werden: Eden (Valkenswaard), Marrees (Weert), Varsaen (Ravenstein), Beluga Loves You (Maastricht), Rantrée (Maastricht), Noble Kitchen (Cromvoirt), Zout & Citroen (Oosterhout) en Graphite by Peter Gast (Amsterdam).

Voorafgaand aan de nieuwste culinaire sterrenregen telde ons land nog drie driesterrenrestaurants en achttien zaken met twee sterren. Dit aantal bleef gelijk, omdat alle zaken hun sterrenaantal behouden. Zo ook De Librije, die al sinds 2004 mag rekenen op drie sterren. ,,En we vinden het nog steeds leuk”, zegt Thérèse Boer, die het hoogstaande culinaire etablissement runt met haar man Jonnie. ,,En het is fijn om hier weer te staan." 

Volledig scherm

Minder sterren

Toch zal Nederland in de praktijk maar twee restaurants hebben met drie sterren. Jacob Jan Boerma van De Leest besloot onlangs om zelf zijn drie sterren in te leveren, waardoor er nog twee overblijven. Naast De Leest zijn er na vandaag meer zaken die met minder sterren verder moeten. Blok's (Amstersfoort, *), Bridges Dining (Amsterdam, *), La Trinité (Sluis, *), Strandlodge (Winterswijk, *) en Beluga (Maastricht, **) raken allemaal een ster kwijt. 

Laatstgenoemde is tegelijkertijd ook een nieuwkomer met één ster. Beluga had onder de oude eigenaar Hans van Wolde twee sterren, maar de nieuwe chef-kok Servais Tielman moest zich met Beluga Loves You opnieuw bewijzen om de sterren te verdienen. Het resulteerde in één ster.

Deborah en Rebecca Rive, de vrouw en dochter van voormalig sterrenchef Lucas Rive, nemen de eerste Michelingids van 2020 in ontvangst. Lucas Rive overleed afgelopen kerst na een kort ziekbed.
Volledig scherm
Deborah en Rebecca Rive, de vrouw en dochter van voormalig sterrenchef Lucas Rive, nemen de eerste Michelingids van 2020 in ontvangst. Lucas Rive overleed afgelopen kerst na een kort ziekbed.

De eerste gids werd dit jaar in ontvangst genomen door de vrouw van voormalig sterrenchef Lucas Rive. Het was een teken van waardering naar Rive, die afgelopen kerst na een kort ziekbed overleed op 57-jarige leeftijd. Hij was jarenlang werkzaam als chefkok bij restaurant De Bokkedoorns in Overveen, dat onder zijn leiding twee Michelinsterren kreeg. In 2013 opende hij in Hoorn restaurant Lucas Rive, dat eveneens werd beloond met een Michelinster.

Nieuwe awards

De Franse bandenfabrikant reikte dit jaar voor het eerst drie prijzen uit. Nieuw is de Young Chef Award voor de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Voor het eerst was er ook de Service Award, die Michelin in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland toekende aan Peter Bruins van restaurant Bokkedoorns in Overveen. De beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.